Сьогодні, 22 лютого, відбулось позачергове засідання міністрів закордонних справ Європейського союзу.

Так, міністри одностайно погодили пакет санкцій проти Росії після визнання нею ОРДЛО.

Відповідну заяву зробив Жан-Ів Ле Дріан, глава МЗС Франції, яка зараз головує в Раді ЄС, пише «Європейська правда».

Очільник відомства зазначив, що рішення Росії про визнання ОРДЛО є явним порушенням міжнародного права.

«Ми одностайно погодили пакет санкцій. Дякую пану Боррелю за роль, яку він відіграв у цьому», - сказав Ле Дріан.

За словами глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, під санкції потрапили 351 депутат Держдуми, які голосували за звернення до Путіна про визнання ОРДЛО.

«Цей пакет санкцій, схвалений одноголосно, завдасть болю Росії, і це буде великий біль. Ми робимо це у координації з нашими партнерами в США, Британії та Канаді, з якими я підтримував тісний контакт протягом цих годин», - заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Також під санкції потрапили 27 осіб і об’єднань, які відіграли роль у підриві територіальної цілісності України. Їх, за словами Борреля, можна розділити на кілька груп. Зокрема, санкції запроваджують стосовно осіб, які приймали рішення і були відповідальними за погрози українцям, об’єднань, які надавали фінансову чи матеріальну підтримку  російським військовим та іншим операціям на цих територіях, представників сектору оборони, які відіграли роль у вторгненні та дестабілізації, і тих, хто вели дезінформаційну війну проти України, а також банків, які фінансують відповідальних за прийняття рішення на визнаних територіях. 

Санкції також вплинуть на економічні відносини між ЄС і двома окупованими територіями Донбасу та обмежують можливості російської держави та уряду на доступ до капіталу та фінансових ринків та послуг ЄС.

Боррель наголосив, що Євросоюз буде і далі карати Росію, якщо у цьому буде потреба.

Про те. що ЄС має у своєму розпорядженні додаткові санкції, і буде про них домовлятися, якщо Росія вирішить піти ще далі у своєму вторгненні в Україну, заявив  Жан-Ів Ле Дріан, глава  МЗС Франції, яка головує в Раді ЄС.

«Ми бачимо непохитну єдність перед лицем цього неприйнятного порушення міжнародного права. Ми побачили волю діяти швидко» - зазначив Ле Дріан, коментуючи засідання глав МЗС країн ЄС.

За його словами, ЄС постійно залишав відкритими двері до дипломатичного рішення, але «вся ця дипломатична робота ні до чого не привела».

«І ми бачимо ситуацію, в якій президент Путін практично заперечує існування України, її претензії на суверенітет» - сказав міністр.

«Відтак ми побачили тверду волю і солідарність держав членів, спільне бачення того, куди ми хочемо йти. Однак у нас є санкції, про які ми ще будемо домовлятися, санкції в резерві, якщо Росія вирішить піти далі» - наголосив Ле Дріан.

Нагадуємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Євросоюз терміново пообіцяти Україні майбутнє членство в ЄС. На його думку, в нинішніх умовах Європа в буквально сенсі має забрати до себе Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ