У середу, 5 січня, у казахському місті Алмати приземлився російський військовий літак Іл-76.

Про це на сторінці в соціальних мережах повідомив Анатолій Штірліц з посиланням на дані сервісу Flight Radar.

Зазвичай великий військовий літак Іл-76 використовують для перевезення гуманітарних вантажів. Наразі невідомо, з якою метою російський борт прибув у Алмати, де тривають масові протести мітингарів із силовиками.

Також Штірліц оприлюднив новину про те, що через масові протести та сутички російські ПВК можуть взяти під охорону «Байконур». Це перший і найбільший у світі космодром, розташований у Казахстані.

Варто зазначити, що поставки з Росії відбувалися і до України в день розстрілів на Майдані. Влада Януковича отримала отримала з РФ спецзасоби для «Беркута». Про це пише «Захід.нет». Відомо про два таких засекречених рейси. Один із них міг вивозити майно соратників Віктора Януковича до Росії.

Хронологія подій у Казахстані

Як «Вголос» повідомляв, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися у Жанаозені Мангістауської області.

Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

В Алмати, у зв'язку із загостренням ситуації, до 19 січня запроваджено надзвичайний стан. Крім того, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни.

Відомо, що внаслідок заворушень до лікувальних закладів Алмати з різними травмами звернулися 190 осіб.

5 січня в Алмати протестувальники вирішили взяти штурмом будівлю мерії й прорвалися всередину, почалася пожежа. Частина протестувальників спробувала прорватися до сусідньої будівлі, де до перенесення столиці була резиденція президента. З будівлі також видно клуби диму.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ