Лікар-імунолог Федір Лапій розповів, які є види вакцин від коронавірусу.

Про це він сказав «Вголосу».

«Є різні типи вакцин: живий ослаблений вірус (не про таку вакцину ми зараз розповідали); вбитий вірус (також не про нього); окремі компоненти вірусу, отримані різними шляхами» ,- зауважив він.

За словами Лапія, вакцина, про яку говорив Фаворов, – це субодинична вакцина, яка містить окремий компонент вірусу. Вірус має 4 структурних антигени, 4 структурних компоненти.

«В основному вакцини, які зараз перебувають на різних стадіях клінічних досліджень, грунтуються на т. зв. шиповидному антигені і на M-протеїні. А Фаворов казав про N-протеїн, тобто нуклеокапсидний. А серед тих, що зараз є на різних стадіях досліджень у світі, схожих вакцин, як мені відомо, не досліджують. Але можу й помилятися. Хоча цей N-протеїн може бути основою для вакцини, але чи в Україні здійснили дослідження на тваринах і коли їх опублікують, невідомо» ,- уточнив лікар.

І додав: «Також зауважу: за попередніми висновками вчених, мутації коронавірусу не сильно впливають на імунітет, тому говорити про те, що вакцина у такому разі може виявитися неефективною, не варто».

Більше читайте у статті: «То де ж та «унікальна» вакцина?».

ІА "Вголос": НОВИНИ