Україна вперше з 2009 року увійшла до сотні «Індексу свободи преси». Рейтинг оприлюднила міжнародна організація  «Репортери від кордонів».

Про це повідомила пресслужба організації.

Зазначається, що Україна дещо покращила свої позиції та посіла 96 місце.

Проте повідомляється, що попри все Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бала й тепер її індекс – 32,52 (чим нижче число, тим кращим вважається результат).

Таким чином просуванню України в рейтингу сприяло погіршення показників інших держав.

Крім того, йдеться про те, що зміна влади в Україні ніяк не вплинула на ситуацію з погрозами та нападами на журналістів.

Зокрема згадується про напад на черкаського журналіста Вадима Комарова, який помер влітку 2019 року.

Автори рейтингу стверджують, що боротьба з російською пропагандою мала негативні наслідки, включно із забороною російських сайтів, заборонами на в’їзд для іноземних журналістів та судами в справах про державну зраду.

Також повідомляється, що в міжнародній організації занепокоєні питанням доступу до інформації, маніпуляцій в новинах, порушень конфіденційності джерел, кібератак та крайнощів у боротьбі із фейковими новинами (включно із запропонованим законом про боротьбу з дезінформацією, який загрожуватиме свободі преси).

Відзначається, що Суспільне мовлення не отримує достатнього фінансування.

Варто зауважити, що в Україні необхідно знижувати вплив олігархів на медіа, заохочувати незалежність редакцій та боротися з безкарним насиллям проти журналістів.

До п'ятірки лідерів «Індексу свободи преси»  увійшли Норвегія, Фінляндія, Данія, Швеція та Нідерланди.

Як писав «Вголос», журналісти спіймали на брехні нардепку Піпу — вона влаштувала істерику (відео).

ІА "Вголос": НОВИНИ