Серед випадків, що стосуються британського штаму COVID-19, відомого як B.1.1.7, пацієнти мали на 55% більший шанс смерті протягом чотирьох тижнів після позитивного тесту.

Нове дослідження, опубліковане в понеділок у журналі Nature.

Автори дослідження обстежили приблизно 2,2 мільйона людей, які отримали позитивні результати в Англії в період з вересня по середину лютого, а потім порівняли кількість смертей серед осіб із В.1.1.7 до тих, хто був інфікований іншими штамами.

Провівши контроль за даними, включаючи вік пацієнта, стать, етнічну приналежність та життєві особливості, дослідники виявили, що з оригінальним вірусом приблизно 6 з кожних 1000 людей у ​​віці 60 років, які мають позитивні результати тесту, можуть померти. Але це число зростає приблизно до дев'яти з 1000 при штамі B.1.1.7.

У січні та лютому в Англії від COVID-19 померло 42 000 людей.

Збір доказів показує, що варіант В.1.1.7 є більш смертоносним.

Дослідження, опубліковані минулого тижня в журналі BMJ, підтвердили це. Встановлено, що В.1.1.7 є більш смертоносним, ніж інші штами, і навіть більш смертоносним, ніж свідчать результати попередніх досліджень.

Було обстежено майже 55 000 пар людей у ​​Великобританії. У кожній парі одна людина виявила позитивний тест на В.1.1.7. Члени кожної пари мали подібний вік, етнічну приналежність та географічне розташування, і отримали свої позитивні результати тестування з жовтня по лютий.

Дослідження показало, що варіант В.1.1.7 був на 64% смертельнішим за інші штами протягом чотирьох тижнів після позитивного тесту.

Січневе повідомлення Джонсона виявило, що в середньому люди, інфіковані B.1.1.7 у Великобританії, мали на 30% вищу смертність, ніж люди з оригінальним вірусом .

Подальший аналіз громадського охорони здоров'я Англії з кінця листопада до початку січня виявив, що В.1.1.7 був на 65% смертельнішим за інші штами.

Підвищена летальність штаму відбувається через те, що люди мають більші вірусні навантаження, тобто вони виробляють більше вірусних частинок, коли вони заражені. Вищі вірусні навантаження, як показують численні дослідження, пов’язані з вищим ризиком смерті та більш серйозними наслідками.

Можливо також, що підвищена трансмісивність штаму просто надає вірусу більше шансів заразити більше людей, які мають більш високий ризик важких захворювань. Більш трансмісивний штам означає, що люди частіше заражаються, якщо потрапляють на нього; B.1.1.7 є на 50% та 70% більш заразним, ніж оригінальна версія вірусу.

Така вища передаваність може бути зумовлена ​​кількома мутаціями в генетичному коді білка спайку вірусу, який він використовує для вторгнення в клітини.

Штам В.1.1.7 було виявлено в 94 країнах, включаючи США.

Але в останніх дослідженнях і Pfizer, і Moderna виявили, що їхні вакцини добре діяли проти цього варіанту. Інші вакцини, включаючи вакцини від Johnsen & Johnsen та AstraZeneca, також захищають людей від B.1.1.7.

Але ці вакцини здаються менш ефективними в цілому проти південноафриканського (B.1.351) та бразилійського (P.1) варіанту COVID-19.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ