Про це повідомило ГУ статистики у Львівській області.
У листопаді поточного року інфляційні процеси в області відбулись, в основному, за рахунок підвищення цін на продукти харчування, товари, транспортні послуги і послуги для особистого користування.
З продуктів харчування найбільше подорожчали овочі (на 6%), а саме: огірки і помідори свіжі – відповідно на 67% і 66%, цибуля ріпчаста, буряки, капуста – на 15%, картопля – на 6%.
За сезоном подорожчала молочна продукція і яйця. Зокрема, ціни на молоко підвищились на 11%, яйця – на 6%, сир м’який – на 5%, кисломолочну продукцію, йогурт – на 3%. У середньому на 4% зросли ціни на фрукти і найбільше на виноград (36%) і цитрусові (7%).
Подорожчав часник на 45%, цукор – на 17%, масло вершкове – на 6%.
Зниження цін спостерігалось на моркву, пшоно, банани (на 4%), свинину, рис, оселедці (на 3%), крупи перлові, ячні, яловичину, рибу живу, охолоджену (на 2%), яблука (на 1%).
З транспортних послуг на 7% подорожчав проїзд у приміському автобусі і на 8% – у міжміському. На 2% зросли ціни на літак. Перехід на зимовий тариф ритуальних послуг призвів до подорожчання їх вартості на 20%.
За 11 місяців 2009 року (за січень-листопад) приріст споживчих цін в Україні становив 11,3%, у Львівській області – 12,1%. Відзначимо, що у відповідному періоді 2008 року темпи інфляції були вищими і становили в Україні 19,8%, у Львівській області – 121,4%.
З початку року найбільше підвищення цін спостерігалось на алкогольні і тютюнові
вироби (на 35%), у галузі охорони здоров’я (на 30%), сфері транспорту (на 19%) та послуги освіти (на 17%). Зокрема, тютюнові вироби подорожчали на 67%, алкогольні – на 20%; фармацевтичні товари – на 38% і медичні послуги – на 19%; переліт у літаку – на 61%, бензин – на 54%, проїзд у приміському поїзді – на 38%, міжміському поїзді та вартість легкових автомобілів – на 14%; вартість навчання у вищих навчальних закладах – на 21%.
Разом з тим, стабільними упродовж січня-листопада 2009 року залишались тарифи на електроенергію, природний газ, мобільний і міжміський телефонний зв’язок, інтернет.
Ціни на продукти харчування за 11 місяців поточного року підвищились у середньому на 10%. Зокрема, вище середнього показника подорожчали цукор (на 82%), солодощі (на 42%), безалкогольні напої (на 24%), олія та жири (на 15%), риба та продукти з риби (на 14%).
Натомість, дешевшими, ніж на початок року були картопля – на 28%, буряки – на 27%, морква – на 18%, яйця – на 17%, яблука – на 14%, банани – на 13%, пшоно – на 12%, сир м’який – на 11%, рис – на 5%.
ІА "Вголос": НОВИНИ