Попри те, що ситуація з захворюваністю на коронавірус в області є стабільною і щодня відзначаються тенденції до покращення, інформації про вихід Львівщини із червоної зони наразі немає.

Про це під час брифінгу заявив Орест Чемерис, директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА. 

“Про покращення ситуації із захворюваністю на коронавірус свідчить зменшення кількості виявлених нових випадків хвороби і те, що менше  пацієнтів щоденно госпіталізується. Втім, насторожує той факт, що багато хворих і надалі перебувають на стаціонарному лікуванні і багато з них є кисневозалежними”, – зазначив Орест Чемерис.

За його словами, інформації про засідання державної комісії ТЕБ і НС, яке б ухвалило рішення про вихід Львівщини із червоної зони, наразі немає. 

Очільник департаменту також нагадав, що з 6  грудня почнуть діяти нові карантинні обмеження щодо жовтої зони епіднебезпеки. Посилення правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян 

Якщо раніше бізнес міг обирати моделі діяльності у жовтій зоні: не перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест, але працювати відповідно до певних обмежень по площі – або перевіряти документи і працювати без обмежень такого рівня, то тепер вони втрачають цю опцію.

Бізнес має перевіряти у відвідувачів всі Covid-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія». Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень. 

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19 або не мають негативний тест чи сертифікат про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

  • взяти участь у проведенні будь-яких масових заходів: культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • скористатись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо. 

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та дотримання дистанції 1.5 метрів. 

Також із 9 грудня набуває чинності наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація є обов'язковою. Йдеться про: 

  • працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади
  • працівників установ та закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів
  • працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави («Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).

ІА "Вголос": НОВИНИ