Все більше прихожан у Львові та області виходять з церкви ПЦУ Московського патріархату. Про доцільність такого рішення чимало громад почали замислюватися ще до початку російської збройної агресії. Утім, активна фаза війни змусила як прихожан, так і священнослужителів церков вдаватися до рішучих дій.

Відтак, Львівська єпархія (МП) виступила першою в Україні за повну незалежність від Росії. Зокрема, звернулися до правлячого Архиєрея Митрополита Філарета з бажанням вийти зі структури РПЦ, яка за словами отців «мовчазно погоджує війну».

Сьогодні маски скинуті. Очевидно всім, що за словами про братерську любов і створення єдиного духовного простору «руського миру» ховалося  людиноненависницьке прагнення захопити і пригнобити вільний і боголюбивий український народ. Ми маємо Каїна – в особі Президента Росії В. Путіна», - зазначили у єпархії.

Перша громада, яка вийшла з московського патріархату у Львівській області - Городоцька територіальна громада. Міський голова Володимир Ременюк ухвалив рішення щодо заборони діяльності ПЦУ МП. 

Зокрема заявив про те, що діяльність УПЦ московського патріархату носить відвертий антидержавний та антиукраїнський характер, а також несе загрозу національній безпеці України.

Міський голова Городка розповідає, що таке рішення визрівало вже давно. А повномасштабна агресія з боку Росії лише розвіяла всі сумніви. 

«Коли агресор почав нову фазу війни, то громада звернулася до мене за допомогою. І 28 лютого я прийняв відповідний документ в якому йдеться про діяльність такої церкви як антиукраїнської. Натомість була сформована нова громада ПЦУ. Але я знаю, що залишилися кілька родин, які і досі не відійшли від московського патріархату», - зазначає Володимир Ременяк. 

Також Володимир Ременяк наголошує і на тому, що приймати відповідне рішення варто було ще значно раніше. А прихожани церкви МП мають розуміють з якою метою здійснюються відповідні ухвали. 

Слідом за Городком, 11 квітня, релігійна громада Української православної церкви московського патріархату села Підмонастирок Дрогобицького району перейшла у підпорядкування Православної Церкви України.

Про це повідомила Дрогобицько-Самбірська Єпархія УПЦ ПЦУ на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Ми закликали й зараз закликаємо, в цей непростий час, об’єднатися всіх українців навколо нашого престольного міста Києва. Ми відкриті, ми з любов’ю готові прийняти всіх, бо всі християни в Україні неодмінно повинні об’єднатися в єдиній помісній православній церкві" – про це під час телемарафону українських каналів заявив предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній.

Згодом ще одна парафія УПЦ МП у селі Новий Кропивник, що у Дрогобицькому районі, перейшла до складу Львівської єпархії православної церкви України. Про це у коментарі Суспільному розповів секретар-референт Львівської єпархії ПЦУ Руслан Матвієнко.

Ініціаторами переходу стали парафіяни. Вони перейшли до ПЦУ разом із настоятелем о. Ярославом.

"Настоятель у церкві залишається той, що був. Документи прийняті, тобто їхнє прохання задоволено. Виданий відповідний указ про прийняття в клир Львівської єпархії ПЦУ священника та парафію у Львівську єпархію", — розповів Руслан Матвієнко.

Загалом тенденція виходу релігійних громад з Московського патріархату на Львівщині поступово збільшується. Більшість прихожан переходять до ПЦУ. 

Як відреагувала церква? 

Як повідомляє «Радіо Свобода» московське керівництво цієї церкви однозначно підтримало агресію, зокрема Московський патріарх Кирило (Гундяєв) не раз у своїх проповідях закликав «російське воїнство воювати в Україні.

24 лютого з’явилося звернення предстоятеля цієї церкви, митрополита Онуфрія, де він засудив агресора, закликав до молитви за Україну. Але це звернення глави церкви, а не її найвищого органу – синоду. Тобто це виглядає як позиція особи (хай навіть найвищої в церкві), а не позиція церкви загалом.

Звернення загалом же не відзначається радикальністю. При цьому Онуфрій чомусь забув звернутися до свого очільника, Московського патріарха Кирила. Звернувся лише до президента Росії Путіна.

«Відстоюючи суверенітет та цілісність України, ми звертаємось також до Президента Росії та просимо негайно припинити братовбивчу війну. Український і російський народи вийшли із Дніпровської купелі хрещення і війна між цими народами це повторення Каїнового гріха, який по заздрості убив свого рідного брата».

Це відбувається в той час, коли російські окупанти продовжують обстрілювати церкви, зокрема московського патріархату. 

Президент України Володимир Зеленський назвав обстріл Святогірської лаври УПЦ (МП) ілюстрацією брехні російської пропаганди, додавши, що на час обстрілу в монастирі не було жодної військової цілі, але це не зупинило російські війська.

«Отці, прошу, просто помовчіть на тему війни в Україні", - написав пізно ввечері у Прощену неділю протоієрей Микола Данилевич, речник Української православної церкви Московського патріархату.

Формально адресатами його поста були два проповідники його материнської церкви, РПЦ - Артемій Володимиров та Андрій Ткачов, які виступили на підтримку вторгнення Росії в Україну. Проте, насправді віднести ці слова можна до десятків, а то й сотень священників російської церкви, пише ВВС Україна

Вже 16 єпископів УПЦ МП офіційно заявили, що їхні єпархії припинили поминати патріарха Кирила через його підтримку війни росії проти України. Вони прагнуть до незалежності від Російської православної церкви.

Як кажуть в українській церкві, охочих до незалежності від РПЦ єпископів може бути більше половини.

Церкви московського патріархату не здійснюють конкретних кроків для переходу до Православної церкви України. При цьому до ПЦУ вже офіційно перейшли 50 церков.

Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив предстоятель УПЦ митрополит Епіфаній.

"Ми чуємо зараз тільки заяви. Тобто, вони починають маскуватися під те, що вони виходять з московського патріархату, що вони готові не поминати очільника російської православної церкви Кирила Гундяєва. Але ми не бачимо конкретних кроків, щодо виходу чи об’єднання в єдиній помісній православній церкві", — зазначив митрополит.

Як реагує громада? 

Як писав «Вголос», у Львові на Сихові двері церкви, що належить до московського патріархату залили монтажною піною.

Про це повідомляє сайт Української православної церкви. 

«8 травня 2022 року, у Неділю жінок-мироносиць, парафіяни Свято-Володимирського храму не змогли потрапити всередину храму для звершення богослужіння, оскільки вхідні двері були залиті монтажною піною. Настоятель храму отець Володимир викликав поліцію», - говориться у повідомленні.

Така історія трапляється вже далеко не вперше. Багато інших церков МП на Львівщині зазнавали схожої долі. 

Законопроєкт про заборону московського патріархату  

Не оминули цю тему і народні обранці. Так на сайті Верховної Ради ще 22 березня народні депутати зареєстрували законопроєкт №7204 «Про заборону Московського патріархату на території України».


Ініціатором законопроєкту є народна депутатка Оксана Савчук (ВО Свобода).

«Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, він пропонує заборонити діяльність Московського патріархату в Україні – Російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви, в тому числі Української православної церкви», - йдеться у повідомлені. 

25 квітня Верховна Рада повідомила, що поки не розглядатиме законопроєкт про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території України, оскільки це може призвести до розколу суспільства.

Про це Голова ВР Руслан Стефанчук розповів в інтерв’ю інформаційному агентству «РБК-Україна».

«Ми тривалий час обговорювали це питання в межах наших політичних фракцій і груп. І попри те, що всі десь всередині мають своє внутрішнє рішення, яке багато в чому збігається з тим, про що ви говорили, ми домовились так: під час війни ми не маємо права приймати жодного закону, який розколює українське суспільство», – зазначив спікер українського парламенту.


«Інституція не означає церква». 

Синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко зазначає, що упродовж довгого часу у нього неодноразово виникали сумніви щодо діяльності церкви московського патріархату в Україні. 

«Найперше треба визначитися з термінами. Адже церква - це інституція. В центрі якої - Ісус Христос. Тому церква повинна відповідати стандартам, але забороняти її ніхто немає права. Утім, чи кожна людська інституція є церквою? Відповідаю - ні. Великі сумніви у мене виникають щодо церкви московського патріархату і не лише зараз, але й упродовж значного часу», - зазначає отець. 

Священнослужитель вважає, що в церкві не місце політиці, особливо тій, яка провадить антидержавну діяльність. Це лише провокує релігійні конфлікти, які є дуже небезпечними. 

«Якщо я бачу, що СБУ виявила у монастирі МП зброю бойовиків, агентурну сітку яка мала знищувати наш нарід? І після цього до цієї церкви не було застосована ряд державних санкцій, виникає дуже багато запитань. І це відбувалося ще задовго до повномасштабного вторгненя», - розповідає Юстин Бойко. 

Що справа не лише в інституціях, але й в людях у отця теж не виникає сумнівів. Він зазначає, що церквах МП є безліч священнослужителів, які одягають ризу, але не вірять Богу. 


«Коли йдеться про релігію, то тут справа за богословами. Варто виходити не усієї парафії, а з конкретних громад, які провадять антидержавницькі настрої. Насамперед варто провести роз’яснювальну роботу і перевірити джерела їхнього фінансування», - зазначає Бойко. 

На запитання чи на часі релігійне питання, Юстин Бойко запевняє, що саме зараз очищується важиві питання у суспільстві, зокрема, і церковне.

«Я не знаю чи на часі законопроект, але я знаю точно, коли якийсь орган хворіє -  його треба негайне лікувати. Російське православ’я повинно навернутися Бога. Але наразі там немає жодного покаяння. Відбулося безліч злочинів, які вчинені Росією за підтримки церкви МП. Не можна забороняти цілу церкву, це провокація, але різко засудити ті громади,  які займаються проросійською діяльністю», - зазначає Юстин Бойко 

Також отець уточнює, що у нас головним органом діяльності церкви є громада. І якщо більшість громади хоче перейти в іншу церкву, то такий варіант є цілком прийнятий та можливий. 

«Якщо громада має бажання має перейти під покров іншої церкви, вона має право це зробити і держава має це зробити, але не забороняти таку інституцію. Адже створити таку громаду насправді дуже легко, - підсумовує Юстин Бойко». 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ