Експерти рахують час, коли торговельна мережа Sears стане банкрутом. Це стане найбільшим банкрутством символу американського ринку впродовж багатьох років. Про це у понеділок, 15 жовтня, пише польська газета Rzeczpospolita.

Sears стала американської легендою рітейлу, адже компанія існує ще з кінця ХІХ ст. У 1960-ті рр. не було навіть приблизно такої великої мережі роздрібної торгівлі в світі. Sears — типовий приклад великого гіпермаркету, хоча і без продуктів харчування. Компанія продає як електронне обладнання, так і товари домашнього вжитку, автомобільні аксесуари й одяг.

Тепер Sears швидкими темпами втрачає ліквідність. Інвестори чекають, що про неплатоспроможність компанії оголосять у п'ятницю, і Sears, ймовірно, звернеться до процедуру банкрутства. Правління розглядає такий варіант, інакше компанію чекає ліквідація.

Згідно з останнім фінансовим звітом, наприкінці серпня готівкові резерви Sears складали 193 мільйони доларів. Вона також мала позику на суму 269 мільйонів доларів. Але компанія виплачує зарплати і платить за оренду, і в понеділок треба було заплатити 134 мільйони доларів. Це — витрати на обслуговування боргу, які вже складають 11 мільярдів доларів.

Принаймні, кілька постачальників Sears вже повідомили про протерміновані платежі компанії. За даними видання The Wall Street Journal, корпорація вже залучила консалтангову компанію M-III Partners, яка спеціалізується на процедурах банкрутства. Sears також сподівався отримати пропозиції щодо частини бізнесу, але це — все ще неофіційна інформація.

Фондовий ринок продовжує відлік часу, акції Sears уже впали до рівня 30-40 центів за кожну, в той, час як десять років тому на ринку вони коштували по 100 доларів. Ще 2004 року Sears інвестував 11 мільярдів доларів у мережу крамниць Kmart. Зараз в обох мережах загалом працює 89 тисяч людей. Зараз мережа нараховує близько 500 магазинів, але принаймні 50 із них — збиткові і не працюють.

Неприємності Sears є ще одним доказом діяльності такого інтернет-гіганта, яким є Amazon. Ця компанія зараз розвивається дуже швидкими темпами, і послідовно захоплює сегменти роздрібного ринку. Раніше Sears працював із Amazon у великому комерційному проекті, але, вочевидь, йому це не допомогло.

Американський роздрібний ринок постійно відчуває конкуренцію з боку інтернет-крамниць. 2017 року закрили 10 тис. магазинів роздрібної торгівлі. Найбільшою та найвідомішою дотепер компанією, яка потрапила в біду, стала Toys R US, яка донедавна була найбільшим у світі виробником іграшок.

Все вказує на те, що конкуренція між традиційною та інтернет-торгівлею лише наростає. Вже більше 50 % американців задля купівлі спершу звертаються до веб-сайту Amazon. Таким чином вони уникають черг і не платять за доставку.

ІА "Вголос": НОВИНИ