Окружний адміністративний суд м. Києва відмовився визнати протиправною бездіяльність Київської міської держадміністрації та зобов’язати її завершити будівництво ЖК «Деміївський квартал» на вул. Ракетній, 24. Про це свідчить рішення від 2 липня, пишуть Наші гроші.

Позов до суду подали двоє власників квартир в цих житлових комплексах. Попередні договори купівлі-продажу вони уклали з ТОВ «СБ ЛТД». Вони зазначають, що не отримали квартири у зв’язку із не введенням будинків в експлуатацію та зупиненням будівельних робіт.

Квартири позивачі купили у червні 2014 та лютому 2015 рр. «СБ ЛТД» стало замовником будівництва на ділянках, які з 2007 року орендувало ТОВ «Техенерго». А у подальшому «СБ ЛТД» уклало договір із ТОВ «Укрміськбуд холдинг», який мав добудувати житловий комплекс.

У 2019 році позивачі звернулися до КМДА із проханням вирішити питання добудови ЖК  «Деміївський квартал» та ведення добудованих корпусів в експлуатацію без залучення додаткових коштів інвесторів. У відповідь чиновники їм повідомили, що на об’єкти ЖК накладено арешт у рамках кримінального провадження №12012110060000120 від 26.11.2012 і заборонено вчиняти будь-які дії з цим майном. Будівлі у якості речових доказів на початку 2019 року були передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

При цьому у Департаменті будівництва та житлового забезпечення КМДА повідомили, що у вересні 2019 року звернулися до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Олексія Гончарука щодо доручення відповідним міністерствам та іншим органам забезпечити підготовку законопроекту про врегулювання ситуації, пов’язаної з довгобудами.

Звертаючись до суду, інвестори стверджували, що дії КМДА не були направлені на завершення будівництва ЖК «Деміївський квартал», і це є проявом протиправної бездіяльності.

Розглянувши справу, суд відмовив у задоволенні позову. Суд звернув увагу на дві обставини: по-перше, у жовтні 2017 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва скасував реєстрацію декларацій про початок виконання будівельних робіт і декларацій про готовність до експлуатації об’єктів на вул. Ракетній, 24, виданих у 2016 році ТОВ «Техенерго». Це рішення ДАБК є чинним та не скасованим. І по-друге, на об’єкт накладено арешт у кримінальному провадженні.

З огляду на ці дві обставини, а також вжиті КМДА заходи з розгляду звернень позивачів у 2019 році, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог, оскільки КМДА фактично проводить всі можливі заходи щодо вирішення проблем по цьому об’єкту незавершеного будівництва.

Водночас суд додав, що позивачі у позові не зазначили, які конкретні заходи мала вчинити КМДА з метою завершення будівництва ЖК «Деміївський квартал».

Нагадаємо, ЖК «Деміївський квартал» раніше мав назви ЖК «Олімпійське містечко», ЖК «Панорамне містечко», ЖК «Панорама». 8 липня інвестори цього недобудованого ЖК перекрили автомобільний рух по мосту Метро.

За даними слідства, фактичний керівник групи компаній «Укогруп» Анатолій Войцехівський у період 2011-2014 років організував групу, яка здійснила низку злочинів, а саме: самовільне захоплення ділянок і самовільні будівництва на них, заволодіння чужими коштами, складання і видачу завідомо неправдивих офіційних документів, умисне ухилення від сплати податків. Як встановило слідство, службові особи «Укогруп» самовільно зайняли у Києві земельні ділянки та незаконно розпочали на них самовільне будівництво 40 житлових та офісно-торгово-житлових комплексів.

Власниками ТОВ «Техенерго» є киянин Олег Куліковський і Олег Гаврилюк із с. Залужжя Хмельницької обл. Вони ж є кінцевими власниками «СБ ЛТД» і «Укрміськбуд холдинг» (через ТОВ «Делія Бізнес»).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ