Уряд ісламської республіки оголосив, що не вбачає потреби будь-яких подальших переговорів щодо відшкодування за літак української компанії МАУ, який був збитий іранськими ППО над столицею країни Тегераном.

Лідери Ісламської республіки відкинули пропозицію щодо компенсації за збитий рейс PS752. Іранська влада не вийшла на контакт з представниками Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ та прямо заявила, що відмовляється брати участь у подальших перемовах з цього питання. 

Про це стало відомо після спільної заяви учасників Міжнародної групи, яка представлена на рівні міністрів такими країнами, як Канада, Швеція, Україна та Велика Британія. 16 грудня уряди згаданих країн оприлюднили спільну заяву, в якій вимагали до Ірану до 5 січня 2022-го року підтвердити намір взяти участь у перемовах з цього питання. 

Як наголосили представники Міжнародної групи, в іншому випадку країни, які втратили своїх громадян внаслідок атаки систем ППО Ірану, будуть готові розглянути  «інші шляхи розв'язання цього питання в межах міжнародного права».

Попори те, що влітку 2020-го року влада Ісламської республіки погодилась на співпрацю з цього питання, вже у 2022-у році іранці заявили, що не будуть вести жодних подальших перегорів стосовно відшкодування. 

«Нам зрозуміло, що Іран продовжує уникати виконання своїх міжнародно-правових зобов’язань, відмовляючись вести подальші переговори з Міжнародною групою та не відшкодовуючи шкоди за свої дії. Міжнародна група не вважає за доцільне терпіти наругу над пам’яттю 176 невинних жертв», – йдеться в заяві.

Як відомо, вранці 8 січня після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

На борту літака було 176 осіб: 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Також серед загиблих громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, а також ФРН і Великої Британії.



ІА "Вголос": НОВИНИ