Відомий львівський священник УГКЦ о. Юстин Бойко закликав вірян підписати петицію з пропозицією присвоїти звання Герой України мовознавиці Ірині Фаріон. Її вбили 19 липня.

Мовознавиці, екснардепці й громадській діячці Ірині Фаріон, яку вбили пострілом у голову у Львові, пропонують надати звання Героя України. Відповідну петицію зареєстрували на сайті Кабінету Міністрів України.

Заклик підписати петицію о. Юстин Бойко опублікував на своїй сторінці у Фейсбук.

Автором електронної петиції є Михайло Шевелюк. У ній він описав результати науково-викладацької, політичної діяльності Ірини Фаріон, перелічив її численні нагороди. І зважаючи на внесок, зроблений цією діячкою, пропонує посмертно нагородити найвищою держвідзнакою.

“Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ. Неодноразово ставала обʼєктом цькування, погроз та пропаганди ворога, як це часто було в історії українських борців за ідентичність та незалежність”, – йдеться у тексті петиції.

Її підписали вже майже 20 тисяч людей з 25 тисяч необхідних.

Ірину Фаріон вбили пострілом у голову 19 липня біля її дому у Львові на вул. Масарика. Поховали мовознавицю 22 липня на Личаківському кладовищі. Провести її в останню путь прийшли тисячі українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ