Львівський апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, в якому встановлено, що відома львів'янка Ірина Фаріон захистила кандидатську дисертацію, тематика якої не має нічого спільного з КПРС.

Про це повідомляють на сайті Львівського апеляційного суду. 

Так, свого часу в ефірі ток-шоу «17» на телеканалі «ZIK» прозвучала неправдива інформація про те, що  російський філолог, захищала російську мову, а її кандидатська дисертація стосувалась виключно КПРС.

То ж професорка кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон звернулась до суду з позовом відносно колишнього депутата Верховної Ради України Юрія Чижмаря, який розповсюдив брехливу інформацію та ТзОВ «ТРК «Нові Комунікації», ТзОВ Західна інформаційна корпорація», в ефірі яких ця інформація прозвучала.

Позивачка, зазначила у заяві, що на веб-сайті zik.ua опубліковано статтю «Фаріон російський філолог, яка у 80-х захищала російську мову, але різко «перефарбувалася» і стала україномовною, – Чижмарь», яка впливає на її ділову репутацію. У статті був поширений уривок із ток - шоу «17» від 05.08.2020 року телеканалу «ZIK», у якому Юрій Чижмарь заявив, що позивачка – російський філолог, захищала російську мову, а її кандидатська дисертація стосувалась виключно КПРС.

Судом встановлено, що у 1982-1987 роках позивачка навчалась на філологічному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчила з відзнакою, спеціальність «Українська філологія». Згодом у 1996 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Антропонімійна система Верхньої Наддністрянщини кінця ХVIII поч. XIX ст. (прізвищеві назви)», тематика якої не має нічого спільного з КПРС, російською мовою та навіть відповідним історичним періодом.

Рішенням Галицького районного суду м. Львова від 16 серпня 2021 рокуінформацію, поширену в ефірі ток-шоу «17» на телеканалі «ZIK», визнано недостовірною та такою, що порушує право на повагу до честі і гідності. Зобов`язано ТзОВ «Західна інформаційна корпорація» впродовж 10 календарних днів, опісля набрання законної сили рішення суду, опублікувати спростування на веб-сайті zik.ua та стягнути на користь позивачки судові витрати по справі.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Західна інформаційна корпорація» подало апеляційну скаргу на рішення Галицького районного суду м. Львова. Проте, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення першої інстанції – без змін.

Проросійський інформаційно-просвітній телеканал «ZIK» та веб-сайт zik.ua належав товаришам Віктора Медведчука та перебував під повним його контролем. Але після повномасштабного вторгнення його закрили. 

Читайте також у «Вголосі»: на війні з російським агресором загинув кіборг зі Львова. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ