Гостем популярної програми “Актуальне інтерв’ю”, що виходить на радіо “Вголос” (107,2 FM), вперше стала голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Пропонуємо читачам сайту “Вголос” головні моменти цієї розмови. А почнемо з розповіді про поїздку львівської делегації на схід України, де українські воїни боронять нашу державу від московських окупантів.

- Цього разу ми відвідали нашу 24-у бригаду на сході України, - розповіла пані Ірина. - З нагоди Дня захисників і захисниць України 14 жовтня вважали за необхідне особисто подякувати і потиснути руку нашим військовим. Саме їхні хоробрі серця вже який рік захищають наші спокій і мир, щоб ми могли спокійно працювати, творити і  розвиватися.

Наші хлопці у доброму дусі, гідно служать і впевнені у нашій перемозі над ворогом.  До речі, ще одна наша бригада - 80-a десантно-штурмова  (ДШВ ЗСУ) зараз якраз у Львові.

Вперше довелося відвідати наших військових на сході у 2015-у році. Приємно констатувати, що сьогодні наша армія виглядає інакше. Нове озброєння, повноцінне харчування. Ці важливі для війська моменти покращилися в рази. Але ще бракує сучасних засобів захисту, новітніх оборонних систем, які вбережуть життя нашим воїнам. На жаль, російські окупанти досі підступно обстрілюють наші позиції із заборонених видів зброї і від цього гинуть наші Герої.

А от з цивільним населенням, яке проживає поблизу фронту, ситуація складніша. Неоднозначно люди реагують на події, що відбуваються на східних теренах, через обстріли і відсутність  можливості для працевлаштування у багатьох депресія, люди зневірені. Тому важливо їх підтримувати, влада має дієво доводити і налаштовувати на думку, що завтрашній день буде у них кращий.

Важливо сьогодні їздити до військових та підтримувати їх, але також не менш важливо відновити спілкування громад Львівщини та Луганщини, запрошувати їх до нас у гості, налагодити місток комунікації. Що ми, власне й робимо і будемо продовжувати наше спілкування.

Голова Львівської облради Ірина Гримак та ведучий програми "Актуальне інтерв'ю" Ігор Слотюк.

- Пані Ірино, маємо ще одного ворога, з яким бореться увесь світ.

- Перші меседжі, які отримую вранці, стосуються ситуації із коронавірусом. Нині Львівщина в антирейтингу смертності від цієї недуги. Зараз активізували роботу усі 24 медичні установи, які працюють з ковідом в області. У першу чергу намагаємося забезпечити їх кисневими станціями, створити належні умови роботи для лікарів. Розуміємо, що попри вже відлагоджену боротьбу з наслідками хвороби актуальними є питання попередження цієї проблеми.

Активно включаємо в роботу обласний діагностичний центр, який формує бригади, що їздять і проводять збір аналізів, щоб обстежувати максимально людей. Мусимо дістатися до найвіддаленіших куточків області, щоб мати реальну картину щодо захворюваності.

Наголошую, що вакцинація це один із засобів, які убезпечують нас і рідних від збільшення захворюваності. Збережімо наші здоров`я і життя. Залучаємо всіх небайдужих до інформаційної кампанії.

Прийняли рішення, які обмежують великі скупчення людей.

Багато навчальних закладів перейшли на онлайн навчання.

У дошкільних закладах відстежуємо ситуацію, намагаємося зменшити навантаження на громадський транспорт. І ще раз -  максимально проводимо інформаційну кампанію.

- Нам усім доведеться вже вкотре переживати нові обмеження, які виникають у зв’язку із новим спалахом коронавірусу. Як втриматися бізнесу ?!

- Будь-які обмеження впливають достатньо жорстко на розвиток бізнесу. Вважаю, що водночас мають бути збалансовані дії з боку держави: альтернативи у вигляді певних пільг, щодо податкової системи і виплати заробітної плати. Бо іншого порятунку не придумаєш. У першу чергу під час введення заборон страждає звичайний працівник, який підпадає під скорочення. Треба приймати такі рішення, щоб втримати людей на роботі.

На щастя, нинішні обмеження виглядають по іншому, ніж, скажімо, на початку епідемії. Адже це не локдаун, а обмеження щодо часових рамок, є вимоги до вакцинації, отож дотримання певних правил дозволяє бізнесу працювати.

Обласна рада також змінила графік роботи, щоб розвантажити у години пік громадський транспорт. Працюємо з 8 до 17 години.

Разом з тим турбує інший показник. Нині Львівщина вже не є лідером серед регіонів щодо середньої заробітної плати, колишні позиції у п’ятірці втрачено. Зараз наша область у числі 15-и областей з показником середньої зарплати від 10 до 12 тисяч гривень. Треба надолужувати.

- Що змінилося у роботі облради після реформи децентралізації?

- Обласна рада - найвищий представницький орган, який нині об’єднує довкола себе всі органи місцевого самоврядування області. 

На наступному етапі реформи ми маємо отримати чергові зміни: ліквідація обласних адміністрацій і формування виконкому обласною радою. Йдеться про те, щоб орган, який забезпечує фінансовий ресурс, має і розпоряджатися тим ресурсом, адже володіє проблематикою, яка є на територіях об’єднаних громад.  

Маємо сьогодні в області 73 об’єднані громади, з якими і між якими є партнерські стосунки. Триває стратегічне планування розвитку громад. Кошти не розпорошуються, а йдуть на стратегічні цілі.

Вже понад 600 млн. грн з обласного бюджету скеровано в громади у 2021 році. Ми детально розписуємо стратегії громад і інвестиційні паспорти, щоб зрозуміти куди громада рухається.

- 26 жовтня сесія облради, які основні питання ?

- На цій сесії будемо розглядати програми обласної ради, які спрямовані на покращення можливостей для наших об’єднаних громад. У тому числі торкнемося питань медичної сфери. Ми маємо жорсткі виклики щодо боротьби із коронавірусом.

Актуальними є безпека і матеріально-технічне забезпечення нашої армії. Підтримка східних територій, озброєння військових, забезпечення амуніцією Нацгвардії, патрульної  поліції - мають бути на найвищому рівні.

Підготував Юрій Боруцький.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ