У Львові сьогодні, 22 липня, у Гарнізонному храмі, відбувся чин похорону з народною депутаткою VII скликання, мовознавицею та громадським діячем Іриною Фаріон.

Попрощатися з Іриною Фаріон та провести її в останню земну путь прийшли тисячі людей, зокрема представники влади, учні, друзі, родина, громадськість та усі, кому вона була небайдужа.

Опісля чину поминальної панахиди у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла похоронна процесія вирушила на Личаківське кладовище. Дорогою, зупинившись біля Ратуші, з Іриною Дмитрівною попрощалися представники міської та обласної влади.

Люди, котрі прийшли на прощання з Іриною Фаріон, скандували різні гасла, зокрема: «Мова має значення», «Мова – код нації», «Москалі, зі Львова - геть!», «Ірина Фаріон - Герой України».

Люди несли плакати, зокрема, з одними з найвідоміших цитат Ірини Дмитрівни:

  • «Суть не в тому, що я радикальна. Суть у тому, що суспільство виросло до свого національного самоусвідомлення».
  • «Ірина Фаріон – сучасний провідник української нації. Біда в тому, що українці не можуть розпізнати таких вчасно».
  • «Я не боюся своєї смерті, бо такі як я своєю смертю не вмирають».
  • «Вона не прогиналася під світ, а змушувала його прогнутися під Ідею Соборної Національної Самостійної України».

Труну пронесли площею Ринок і через вулицю Пекарську несли до кладовища. Поховали Ірину Фаріон на Личаківському цвинтарі.

На похорон прийшло багато відомих людей. Один із них – лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, до якої належала Фаріон.

«Це був постріл в українську націю, яку ти понад усе любила і намагалася достукатися до серця кожного українця – хто ми є, чиї ми діти, і який завтрашній день», – сказав він.

За його словами, ідея величі української нації, яку сповідувала Ірина Фаріон, і яка сьогодні скроплена кров’ю, дасть можливість завтра, завдяки Ірині Фаріон, укріпити нас усіх.

«Нехай її смерть народить українську лють, впертість і незламність. Кому стає важко, хто губиться в орієнтирах, нехай згадає Фаріон, як вона робила. Чи їй було страшно і, чи вона не хотіла жити, обіймати своїх онуків? Вона хотіла, але не зламалася. Твердо йшла вперед», – виголосив у прощальній промові з посестрою ексвіцеспікер Верховної Ради Руслан Кошулинський.

Вбивцю Ірини Фаріон так і не знайшли. У «Свободі» оголосили про винагороду за інформацію про стрілка.

Спочиватиме Ірина Фаріон на центральній алеї поля № 22 (неподалік могили Володимира Івасюка).

Вічна пам'ять...

Головне фото: Ян Доброносов

ІА "Вголос": НОВИНИ