Віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук більше не буде займатися військовополениними. Ці обов'язки передали Головному управлінню розвідки та Службі безпеки України. На думку нардепів, так могло статися через полонених азовців з Маріуполя.

Вчора, 30 травня, Ірина Верещук повідомила що передає свої повноваження щодо обміну військовополоненими розвідці та службі безпеки.

Причини зміни повноважень віце-прем'єрка не озвучила. На думку народної депутатки України Софії Федини, яка з 2014 року була волонтеркою АТО/ООС, так сталося з двох причин. Завеликий обсяг роботи, який взяла на себе Верещук і не здатна була самостійно виконати, а також те, що захисників із заводу «Азовсталь» у Маріуполі здали в полон. 

Софія Федина розповіла ІА «Вголос», що особисто Ірині Верещук протягом кількох останніх місяців передавали списки та інформацію про людей, які зникли, чи в полоні.

"Я впевнена, що одна людина точно не може займатися цим процесом, до цього мають бути залучені спецслужби, тобто когорта професіоналів, які в попередні роки мали контакти для домовленостей, для перемовин. Як мені відомо, Служба безпеки України допомагала вести горизонтальні перемовини, і саме тому вдавалось визволяти велику кількість заручників.

Думаю, це одна із причин. А друга причина, що із захисниками з Азовсталі не було домовлено про здавання в полон з подальшим обміном. московська федерація дуже чітко прийняла в полон наших захисників, у саме пекло, - розповіла Софія Федина. 

Вона наголосила, що за полонених азовців повинні понести відповідальність особи на найвищому рівні, які спочатку не санкціонували відвід військ, а потім наказали здатися в полон окупантам.

Читайте також:

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ