На початку березня в Дніпрі відбувся Кубок України з художньої гімнастики. Змагання важливі тим, що вони були першим етапом відбору на Олімпійські ігри для українських грацій. В Токіо Україна має право виставити двох гімнасток в індивідуальній першості. За це зараз і йде запекла боротьба, участь в якій бере Христина Погранична. На Кубку України 17-річна львів’янка виступала після тривалої перерви, пов’язаної з травмою. Вона стала третьою у багатоборстві за програмою майстрів спорту України в індивідуальній першості, а також виграла «срібло» у вправах з обручем і стрічкою та «бронзу» у вправі з булавами.

Львів’янка перед заключною вправою зі стрічкою йшла другою (в багатоборстві). Але після стрічки її випередила Вікторія Онопрієнко, а також Єва Мелещук, яка стала першою. Обидві представляють Київ і тренуються під керівництвом головної тренерки національної збірної команди України і президентки Федерації художньої гімнастики Ірини Дерюгіної. Найпопулярнішим коментарем під одним з постів про Кубок України на офіційній сторінці Федерації в соцмережі став наступний: «За стрічку Христі, за цю швидкість недостатня оцінка». Про все це ми вирішили поговорити з Іриною Рудою, тренеркою Христини Пограничної.

– Ірино, вправу зі стрічкою ваша підопічна виконала дуже добре, як на мене, але отримала невисоку оцінку і відтак опустилася на третє місце. Залишилися розчаровані цим моментом? – Та ні, абсолютно. Тому що ми насправді не знали, хто які оцінки має. Це був перший старт після досить довгої перерви, тому що в Христі була травма. І, чесно кажучи, ми не ставили мету зайняти якесь місце. Нам треба було вийти і виступити. Це було найголовніше. Тому що після Кубка Дерюгіної вона мала травму – це ще з вересня. На перший погляд травма здавалась ніби не така важка, але вийшла затяжною. Так що нам основне було відновитись і вийти стартувати.

Ірина РУДА: «Христина Погранична налаштована боротися за своє місце в команді на Олімпійських іграх»

– Наскільки задоволені формою, яку показала Христина? – Я думаю, що вона в хорошій формі, тому що всі чотири види в багатоборстві пройшла стабільно. Так, були якісь помилки – всі їх допускають, не роботи ж. Але в загальному не було ніяких грубих помилок, тобто не було втрат предметів, не було інших серйозних помилок. Христя стабільно пройшла всі чотири види.

– Як оціните вправу зі стрічкою у виконанні Христини? – Мені взагалі подобається ця вправа і я вважаю, що вона добре її виконала і все, що могла на сьогодні – зробила по максимуму.

– Якщо порівнювати оцінки Христини в інших вправах, то у вправі зі стрічкою вона суттєво нижча. Христина отримала на бал менше від Онопрієнко, що і вплинуло на розподіл другого-третього місць. – Справа в тому, що складність у стрічці завжди менша у всіх спортсменок, абсолютно у всіх. Це один з найважчих предметів і завідомо завжди складність стрічки нижча. І в тому, що нижчі бали, ніж в булавах чи в м’ячі – це нормально.

Ірина РУДА: «Христина Погранична налаштована боротися за своє місце в команді на Олімпійських іграх»

– Як Христина сприйняла своє третє місце? – Я думаю, що абсолютно нормально і вона налаштована далі стартувати і боротися за своє місце в команді на Олімпійських іграх.

– Христина тривалий час не виступала через травму. Чи повністю змогла вилікуватись? – Зараз вона практично здорова. Вона вже може працювати і місяць працює в повну силу. А до того 4-4,5 місяці вона приходила на тренування і робила, що могла. В неї була травмована права стопа – це утруднювало все. Але нічого, зате напрацьовувала нові елементи з предметами. Що могла – те робила. Вона була в залі постійно.

– Христина продовжує представляти Львів, хоча здавалось би дуже полегшила собі кар’єру, якби представляла Київ. – Христя є збірницею, вона в основному складі, але вчиться вона у Львові. Вона багато часу до цього моменту – позаминулий і минулий рік практично весь – була в Києві. Туди поїхала за місяць до чемпіонату світу, на якому виборювали ліцензії на ОІ. І після чемпіонату світу залишилася в Києві у зв’язку з майбутньою підготовкою до Олімпійських ігор і до інших великих стартів. Але у зв’язку з ситуацією в світі, з карантином, все це відмінилося. Ну а потім, на жаль, вона ще і травмувалася. Все якось трошки пішло не за планом.

Ірина РУДА: «Христина Погранична налаштована боротися за своє місце в команді на Олімпійських іграх»

– Кубок України – перший етап відбору на Олімпійські ігри. А скільки взагалі їх планується щоб визначити серед наших спортсменок двох, хто виступить на Олімпійських іграх? Зокрема, чи будуть вони на міжнародних змаганнях за іноземного суддівства? – Я на це питання не зможу дати вам чіткої відповіді, оскільки це знає лише наша головна тренерка Ірина Іванівна (Дерюгіна – Авт.). Тобто це питання буде вирішувати Ірина Іванівна. Звичайно, що буде ще чемпіонат України, ще буде серія етапів Кубка світу. І чемпіонат Європи планується. Так що ще буде дуже-дуже багато стартів. Це тільки початок.

– Ще одна ваша вихованка Аліна Мельник посіла друге місце серед львів’янок, зайнявши 7-е місце у багатоборстві за програмою майстрів спорту України в індивідуальній першості. Прокоментуйте також і її виступ. – Аліною я задоволена. Це взагалі її перший виступ за програмою майстрів спорту України. Аліна свого часу була в складі збірної команди України в групових вправах (юніори), яка виступала на чемпіонаті Європи. Вони посіли в фіналі друге місце. І вона також їздила в складі збірної України в групових вправах на юніорський чемпіонат світу. Але потім у неї були проблеми зі стопами. Вона повернулась додому, тренувалась у Львові, відновилась. І зараз вперше стартувала за програмою майстрів спорту України. Виступала стабільно і зараз вона знаходиться в Києві – на зборах чи на огляді, не знаю, як правильно сказати. Ірина Іванівна запропонувала їй потренуватися в Києві. Якщо все буде добре, можливо, повернеться у склад збірної.

Ірина РУДА: «Христина Погранична налаштована боротися за своє місце в команді на Олімпійських іграх»

– Які найближчі старти, чи є вже щось заплановане в Христини? – Плани Христі не залежать конкретно від мене. Це буде залежати, як Федерація вирішить, головна тренерка. Куди Ірина Іванівна скаже, туди Христина і поїде виступати. Зараз вона тренується, готується. Дуже наполегливо готується.

Василь ТАНКЕВИЧЮрій ТУРЯНСЬКИЙсайт відділення НОК України у Львівській області

Світлини: Марія МУЗИЧЕНКОEnrico Della Valle

ІА "Вголос": НОВИНИ