17 грудня 2021 року Італія, на вимогу Росії, затримала громадянина України Євгена Лавренчука.

Про це повідомляють у соцмережі у спеціально створеній групі Free Eugene Lavrenchuk!

Євгена Лавренчука утримують у італійському СІЗО через запит Росії з вимогою екстрадувати його до Москви.

Росіяни стверджують, що вісім років тому, коли український режисер перебував на території Росії, він скоїв кримінальне, а точніше - фінансове правопорушення.

Наразі італійська сторона вивчає документи. Деталі поки що не розголошують.

Євген Лавренчук, український театральний режисер, народився у Львові. Проте зараз мешкає в Одесі, де працює головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Окрім того, ставить вистави та проводить майстер-класи як запрошений режисер у театрах Європи.

Свого часу працював у Москві, де створив «Польський театр у Москві» та «Школу акторської майстерності та режисури». Але з початком російсько-української війни він повернувся в Україну.

15 грудня 2021 року Євген Лавренчук запостив на своїй сторінці у соцмережі фото квитка на літак та написав: «Лечу до Неаполя».

В Неаполі на нього очікувала транзитна пересадка з Єрусалиму до Львова, де вже було заплановано його інтенсив з акторської майстерності.  Проте, на жаль, в Італії його затримали та помістили у СІЗО.

Його родичі та друзі не оприлюднили інформацію про затримання, побоюючись, що це йому зашкодить. Проте зараз стало зрозумілим, що розголос потрібен.  

Сім‘я і близьке оточення Євгена дали дозвіл на публічне розголошення справи розуміючи що кримінальна справа проти нього сфабрикована, схожа на політичне переслідування і сподіваючись на підтримку ЗМІ та його колег, які зможуть вплинути на ситуацію і не допустити екстрадиції Євгена Лавренчука до країни-агресора.

«Я сподіваюсь що скоро в Євгена з‘явиться доступ до телефону і соцмереж і він зможе особисто прокоментувати те що відбувається, але поки що я пишу тут від його імені. Я знаю родину Євгена і його особисто вже десятки років і слідкую за його творчою діяльністю. Я читала статті про нього в яких російські ЗМІ намагались спочатку розкрутити скандал на тему «пропаганди гомосексуалізму» і навіть приписували йому наявність кримінальних справ в Україні. І всі ці спроби закінчувались нічим тому що це неправда і наклеп, звичний для тієї країни сценарій. Мене дуже хвилює і обурює ця ситуація навколо людини яку я знаю як люблячого сина, відомого режисера, талановитого педагога і чесного громадянина. Боляче навіть подумати що зараз відчуває сам Євген і його родина.», - написала адміністратор групи Маріанна Палій.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», три роки провів в ув'язненні в італійській в'язниці український воїн Віталій Марків. Його звинуватили в убивстві  італійського фотографа Андреа Роккеллі у 2014 році на Донбасі. Українця затримали в Італії влітку 2017 року. 12 липня 2019 українцеві озвучили вирок – 24 років позбавлення волі.

Проте 3 листопада 2020 року в Мілані (Італія)  італійський суд визнав Віталія Марківа невинним та відпустив.

ІА "Вголос": НОВИНИ