Ці системи потрібні для забезпечення оборони розгорнутих військ, регіональної безпеки і оперативної сумісності зі Сполученими Штатами

Державний департамент США схвалив продаж уряду Італії артилерійських ракетних систем HIMARS і пов'язаного з ними обладнання орієнтовною вартістю 400 мільйонів доларів та повідомило про це Конгрес.

Про це повідомило Управління воєнного співробітництва Пентагону.

Італійський уряд звернувся до США із запитом на придбання двадцяти однієї системи HIMARS та однієї реактивної системи залпового вогню M31A2 (GMLRS-U) з осколково-фугасною головною частиною. До запиту також входить допоміжне обладнання.

Зазначається, що Італія прагне придбати ці системи для забезпечення оборони розгорнутих військ, регіональної безпеки і оперативної сумісності зі Сполученими Штатами.

«Запропонований продаж підтримає зовнішню політику і національну безпеку США, допомагаючи покращити безпеку країни-члена Організації Північноатлантичного договору, яка є важливим партнером для політичної стабільності і економічного прогресу в Європі»,– констатували у Пентагоні.

Терміни укладання й виконання потенційного контракту поки не визначені. Відомо, що попередньо до Італії мають прибути представники американського уряду та підрядника – компанії Lockheed Martin.

M142 HIMARS буквально перекладається як «високомобільна артилерійська ракетна система». Вона може використовуватись як реактивна система залпового вогню або як оперативно-тактичний ракетний комплекс.

Україна вперше отримала ці системи минулого року, отримавши змогу уражати ворожі цілі на відстані до 80 кілометрів і змусивши російські сили передислокувати свої сили далі від лінії зіткнення.

ІА "Вголос": НОВИНИ