Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) ліквідувала лідера політичного бюро угруповання ХАМАС Ях'ю Сінвара.

Про це повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, передає телерадіокомпанія BBC.

Зазначається, що глава МЗС Ізраїлю надіслав особисте повідомлення про ліквідацію Сінвара десяткам своїх колег по всьому світу. Він заявив, що лідер ХАМАСу був убитий ізраїльськими солдатами 17 жовтня.

«Ліквідація Сінвара відкриває можливість для негайного звільнення заручників і прокладає шлях до змін, які призведуть до нової реальності в Газі – без ХАМАС і без контролю Ірану», – прокоментував Кац.

Джерело Politico в уряді Ізраїля повідомило, що на момент загибелі Сінвар перебував в будівлі в Рафаху, розташованому на півдні у Секторі Гази.

«Солдати ЦАХАЛу вступили в перестрілку з бойовиками ХАМАСу біля будівлі, і Сінвар був знайдений всередині разом з кількома іншими командирами ХАМАСу. Невідомо, чи Сінвар жив у будівлі, чи був там проїздом», – сказав співрозмовник видання.

Невдовзі після оприлюднення заяви Каца, ЦАХАЛ повідомив, що Сінвара убили на півдні Гази не 17-го, а 16 жовтня.

«Ях'я Сінвар був ліквідований після того, як протягом останнього року переховувався за спинами цивільного населення Гази, як над землею, так і під землею в тунелях ХАМАСу в секторі Газа», – йдеться в заяві Армії оборони Ізраїля.

Ізраїльські військові сказали, що «виявили й ліквідували трьох терористів», додавши, що процес ідентифікації підтвердив, що одним із загиблих був Сінвар. Аналітик BBC Рушді Абуалуф зазначив, що відсутність Сінвара на сцені в Газі є найбільшою стратегічною втратою для ХАМАСу на сьогодні. Ізраїльські офіційні особи заявили, що вони вкрай стурбовані долею заручників, які все ще утримуються в анклаві в Рафаху.

Зазначимо, у серпні Ях’я Сінвар замінив на посаді політичного лідера палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ганію, який загинув внаслідок авіаудару по Тегерану 31 липня. Тоді міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац назвав обрання Сінвара «ще одним приводом» для його «швидкого усунення».

ІА "Вголос": НОВИНИ