У Кремлі розчаровані і «шкодують» через рішення Євросоюзу не поновлювати формат самітів із Росією. Про це речник президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив російським медіа 25 червня.

Таким чином Пєсков відповів на питання щодо реакції Кремля на це рішення.

«Президент Путін був і лишається зацікавленим у встановленні робочих відносин між Москвою та Брюсселем», – заявив він.

Нагадуємо, що напередодні пройшов саміт Європейського Союзу, незадовго до початку якого канцлерка Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон запропонували запросити президента Росії Володимира Путіна на саміт із лідерами Євросоюзу у рамках перезапуску відносин із Кремлем.

За підсумками саміту лідери країн Євросоюзу усе ж відмовилися від зустрічі на найвищому рівні з російським керівництвом.

«Зустрічі з Росією на рівні європейських лідерів не буде. Ми бачимо, як наші відносини з Росією погіршуються, бачимо агресивну поведінку Росії», - сказав після закінчення першого дня саміту президент Литви Гітанас Науседа.

За його словами, говорити про зустріч з Володимиром Путіним надто рано, оскільки будь-яких радикальних змін у поведінці Росії поки що не видно.

У ніч на п'ятницю канцлерка Німеччини Ангела Меркель теж заявила, що країни не змогли погодитись, що негайна зустріч лідерів необхідна.

Меркель додала, що Євросоюз поки що шукатиме інші формати взаємодії з Росією.

Проти ідеї зустрічі з Путіним виступили десять європейських лідерів, переважно представники країн Східної Європи.

Дмитро Кулеба: «Цей неприємний та неочікуваний напад ми відбили»

У свою чергу мінстр закордонних справ України Дмитро Кулеба викликав послів Німеччини та Франції через ініціативу відновлення самітів між Росією та Європейським Союзом. Водночас він назвав перемогою те, що саміт ЄС не підтримав цю ініціативу, повідомило Суспільне.

"Ми зараз будемо детально розбиратися, що стоїть за цією ініціативою, чому саме зараз і як далі поводитимуть Берлін та Париж. Сьогодні (25 червня – ред.) ми поспілкуємося з послами Німеччини та Франції, і хочемо краще зрозуміти, які наміри переслідує Берлін та Париж, та як це співвідноситься з санкційною політикою проти Росії", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що Україні вдалося "відбити" німецько-французьку пропозицію щодо самітів "Росія-ЄС"

"Це дуже добре, це перемога. Крім того, у тексті документу, який вони (лідери країн ЄС - ред.) ухвалили, написано, що Росія повинна повністю взяти відповідальність за повне виконання Мінських домовленостей. Цей неприємний та неочікуваний напад ми відбили", – сказав Кулеба.

ІА "Вголос": НОВИНИ