Попри те, що у Львові сьогодні всі школи працюватимуть, до роботи зможуть приступити лише 50 відсотків працівників закладів освіти, оскільки діють карантинні обмеження, які передбачені для “жовтої” зони епіднебезпеки.

На противагу Львову, в  сусідньому Івано-Франківську вакцинувалось більше 80% освітян, відтак усі 54 заклади загальної середньої освіти працюватимуть у звичному режимі.

Як вдалося франківцям досягти такого показника та як мотивувати львівських  освітян вакцинуватись? Відповіді на ці питання шукала журналістка “Вголос”.

Досвід Івано-Франківська

Ігор Максимчук, директор департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, розповів, що від початку навчального року, міська влада Івано-Франківська почала активно обговорювати з освітянами потребу вакцинації. Проводились розширені наради з директорами освітніх закладів, а ті у свою чергу – вели бесіди зі своїми підлеглими.

“Не було чіткої вказівки освітянам вакцинуватись, велась роз’яснювальна робота.  Міський голова, керівники відповідних департаментів зустрічалися з освітянами, щоб пояснити, як важливо зробити щеплення. І якщо на початку минулого тижня у нас було тільки 10 закладів освіти, що подолали межу у 80 відсотків вакцинованих працівників, то сьогодні ми говоримо про усі 54 школи”, – розповідає Ігор Максимчук.

Зі слів директора департаменту, такий хороший показник є спільною заслугою усієї територіальної громади Івано-Франківська, зокрема керівників освітніх закладів, які вели індивідуальні роз'яснювальні розмови з колективом шкіл, та освітян, які відповідально ставляться до своїх посадових обов’язків.

“Вони розуміють, що ми довгий час перебували на дистанційному навчанні. Це вже всім набридло і хочеться  працювати у звичному режимі”, – зазначає очільник департаменту.

Також Максимчук розповідає, що медики громади теж “добре спрацювали на результат”, бо для освітян було “зелене світло” у будь-якому медичному закладі: 

“Достатньо було сказати, що я працюю в освітній установі і це давало право першочергово і безперешкодно вакцинуватись. Вони скористались цим правом і напевно саме тому маємо такий результат”.

Чому не склалося у Львові?

За словами Оксани Маруняк, депутатки Львівської міської ради від фракції “Європейська Солідарність”, у Львові зараз вакциновано 50 відсотків працівників закладів освіти і щоб досягти кращого результату, треба проводити більше роз’яснювальної роботи. 

“Мій колега Євген Кузик на засіданні комісії охорони здоров’я запропонував провести курс лекцій просвітницької роботи, для того, щоб спонукати працівників освіти вакцинуватись. Але маємо враховувати, що в число працівників освіти входять не лише вчителі, але й охоронці, прибиральники, комірники та інші люди, які працюють в цих навчальних закладах. Вчителі охоче вакцинуються, а от інші працівники ні”, – каже депутатка.

Оксана Маруняк додає, що проблема вакцинації не львівська, а масштабу всієї країни. Оскільки є недостатня довіра і до органів державної влади, і до самої вакцини. Якщо в Європі – 80 % вакцинованих громадян, то у нас –  менше 50.

“На працівників освіти зараз лягла велика відповідальність, бо якщо вони не будуть вакцинуватись, заклади освіти не працюватимуть. Діти будуть сидіти вдома, а відповідно – і їх батьки. Це може зупинити роботу багатьох підприємств”, - зазначає пані Оксана.

Як каже депутатка, з одного боку перед людиною є особисті побоювання, нерозуміння, чи страхи, з іншого – лежить колективна  відповідальність за “зупинку” не тільки навчальних  закладів, а й інших установ. Тому управління освіти має вести потужнішу просвітницьку роботу.

“Примус не дасть такого ефекту, як нормальна адекватна розмова та спілкування”,– резюмує Оксана Маруняк

Думка львівських  медиків

Олег Дуда, депутат Львівської обласної ради та заступник генерального директора Львівського обласного онкологічного центру вважає, що питання вакцинації, насамперед стосується керівників колективів.

“Якщо керівник відповідальний і  розуміє для чого вакцинація, повірте і колектив завжди можна переконати вакцинуватись, щоб мати можливість працювати.Маємо добрий приклад Івано-Франківська, де вдалося вакцинувати понад 80% освітян, бо був особистий контроль керівника департаменту освіти і науки Ігоря Максимчука, який поїхав в кожну школу та провів бесіди з колективом” – каже Олег Дуда. 

На його думку,  успіх вакцинальної кампанії має три складові:  відповідальність керівництва, розуміння працівників закладу і  певна політика держави. 

Щодо  Львівського регіонального онкологічного центру, у якому працює Олег Романович, то тут вакциновано 84 відсотки медиків.  

“Для нас вакцинація – це в першу чергу повага до пацієнтів, які приходять у нашу установу на лікування. Якщо хворі мають мати тести, то медичний персонал має бути вакцинованим. У іншому випадку рекомендуватимемо антивакцинаторам за свій кошт проходити ПЛР-тестування раз чи два рази в тиждень”,– зазначає медик.

За словами обласного депутата, така ж система  для невакцинованих має працювати і на рівні держави. У такий спосіб держава має захищати своїх громадян від тих, хто не хоче робити щеплення, а насправді сприяє поширенню хвороби.

“Якщо ми декларуємо, що ми розвинуте суспільство, то маємо шукати вихід з ситуації що склалася, а не просто констатувати, що ситуація складна і не визнавати її”, – підсумовує Олег Дуда.

Освітній процес на Львівщині

У Львівській області лише у Моршині і Трускавці  вакциновано більше 80 відсотків освітян і відповідно тільки у цих містах працюватимуть усі навчальні заклади.

86% закладів освіти Львівщини переходять на дистанційну форму навчання.

Іванна Герус, голова постійної комісії з  питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради розповідає, що ще весною було підготовлено депутатське звернення від Львівщини до Міністерства освіти та науки  і Кабінету Міністрів України, щоб розробити комплексну програму підтримки вакцинації, але і досі у цьому напрямку нічого не зроблено.

“Не можна просто закрити школи, сказати, не будемо вам платити через те, що ви не вакциновані, бо це незаконно. Держава має над тим працювати і якось стимулювати”,– каже депутатка.

Серед варіантів, Іванна Герус пропонує найняти маркетингову компанію для популяризації вакцинування серед освітян і розробити систему бонусів для вчителів, які вакциновані.

Нагадаємо, що серед районів Львівщини найбільша кількість вакцинованих освітян у Стрийському районі – 22,3 %, найменша у Львівському – 2,6 %.

Повний курс вакцинації пройшли 37% працівників навчальних закладів Львівщини. 44% отримали першу дозу вакцини.

Читайте також:

 Моршинський експеримент: шанс на життя без вірусу

Від завтра Україна може опинитись у «жовтій» зоні: що зміниться для бізнесу

 

ІА "Вголос": НОВИНИ