На засіданні Кабінету Міністрів України 20 вересня 2021 року прийнято рішення про продовження адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації до 31 грудня 2021 року.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

« Ми фіксуємо зростання кількості нових випадків COVID-19, але завдяки вакцинації маємо запас міцності. Медична система готова реагувати на нову хвилю. Але найкращий спосіб зберегти своє життя та здоров’я — щепитися від коронавірусної інфекції », ​​— заявив міністр охорони здоров’я  Віктор Ляшко.

Він додав, що завтра,  21 вересня, відбудеться засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на якому оголосять, з якої дати по всій території країни встановлюють “жовтий” рівень епіднебезпеки.

Як зазначили в  МОЗ, при «жовтому» рівні епіднебезпеки  діятимуть такі карантинні обмеження: 

  • Заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 кв.м площі території або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі.
  • Не більше 4 осіб за столиком в закладі громадського харчування, а відстань між столами - мінімум 1,5 метри.
  • Кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі;
  • Спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів площі.

 «Обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення або чинний (72 год) результат ПЛР- чи експрес-тестування», – повідомляють в міністерстві.

Але, як зазначено в повідомлені,  рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватися всіх карантинних обмежень, залишається за власником. 

«Щодо освітнього процесу - заклади освіти працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників хоча б одного щеплення», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо також, що головний державний санітарний лікар країни Ігор Кузін повідомив, що за останніх три місяці 98% тих, хто потрапив в лікарню через важкий перебіг або ускладнення від COVID-19  — невакциновані.

ІА "Вголос": НОВИНИ