Розпочався новий навчальний рік. І поки ситуація з захворюваністю на коронавірус є більш-менш стабільною, навчання відбуватиметься в очній формі, а садочки будуть відкритими. Проте МОЗ затвердило низку протиепідеміологічних заходів.

За рекомендацією  МОЗ у  у навчальних закладах слід дотримуватись таких правил:

 Правила, яких потрібно дотримуватись у дитячих садочках:

Діти

При вході у заклад, дітям вимірюють температуру безконтактним термометром. Приймати дітей у батьків вранці і передавати ввечері повинні на території установи, але не в будівлі (якщо погана погода, то біля роздягалень, але батьки повинні бути в масках).

Заняття з дітьми бажано проводити на вулиці.

Основним способом гігієни є миття рук. Вихователі повинні стежити за процесом миття. Використовувати антисептики  рекомендують лише у випадку, коли немає доступу до проточної води з милом.

Працівники

Працівників дитячих садків теж повинні пройти температурний скринінг  і мати маски або респіратори. Засоби індивідуального захисту можна не використовувати під час занять з дітьми, але обов'язково використовувати під час переміщення по установі та при спілкуванні з колегами.

На період карантину у садочках заборонено:

  • Використовувати м’які іграшки;
  • Перебувати в приміщеннях у вуличному взутті (без змінного);
  • Організовувати батьківські збори (окрім тих, що проводяться дистанційно),
  • Запрошувати до закладу творчо-розважальні колективи та інших осіб, які не є його співробітниками.

Правила, яких потрібно дотримуватись у школі:

Учні початкової школи (1-4 класи) не зобов'язані носити маски ні на уроках, ні на перервах. Школярі 5-11 класів повинні на перервах і в коридорах носити маски, на уроках можна без.

Учителям рекомендують використовувати захисні щитки. Всі працівники установи повинні мати засоби індивідуального захисту.

Окремі заняття радять проводити на свіжому повітрі.

Батькам не рекомендують заходити до навчального закладу.  Та  якщо дуже необхідно, тоді потрібно бути у масці, пройти температурний скринінг та попереднього узгодити візит  з керівником закладу.

На період карантину у цих закладах освіти мають діяти такі правила:

  •  не входити до приміщень без засобів індивідуального захисту;
  • заборонено проведення масових заходів у закритих приміщеннях;
  •  у медпунктах в школах повинні бути і безконтактні термометри, засоби дезінфекції; та антисептики, засоби особистої гігієни та індивідуального захисту;
  • на вході в школу повинні бути організовані місця для оброблення рук;
  • в розкладі варто передбачити можливість різного часу початку і закінчення занять і перерв для різних класів і груп;
  • після кожного заняття клас потрібно провітрювати щонайменше 10 хвилин; наприкінці робочого дня – провести дезінфекцію поверхонь.

Харчування

На період карантину заборонено харчування за принципом «шведського столу» з можливістю самообслуговування. В їдальні заборонено сидіти разом більш ніж 4 учням.

Шкільний транспорт повинні дезінфікувати наприкінці кожної зміни, водії і учні мають перебувати в автобусі в масках.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ