В Україні з 19 квітня ФОП і наймані працівники можуть подавати заявки на отримання 8 тисяч гривень через обмеження їхньої діяльності у «червоних» зонах. Заявки можна буде подати через портал або додаток “Дія”.

«З 19-го квітня ФОПи та наймані працівники з «червоних» карантинних зон зможуть надсилати заявки на отримання 8 тисяч гривень допомоги від держави. Механізм подачі заявок простий та зручний - через портал чи застосунок Дія. Зараз на цю програму підтримки планується витратити близько 3 млрд грн»,- написав у в Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Претендувати на отримання допомоги можуть ФОПи і наймані співробітники підприємств. Загалом йдеться про роботу закладів громадського харчування, розважальних та спортивних клубів, торговельних точок і культурних центрів.

Це вже вдруге за час пандемії держава виділяє найманим працівникам та підприємцям, які постраждали від карантинних обмежень по 8 тисяч гривень.  На кінець 2020 року одноразову допомогу отримали майже пів мільйона підприємців та найманих працівників на загальну суму у понад 3,6 млрд грн.
Серед тих, хто отримав  8 тисяч допомоги, Соломія. Вона працює у магазині-майстерні авторських прикрас. Розповідає, що продажі в час пандемії різко впали. А от оренда приміщення меншою не стала. Не вдалося домовитися. Тому вже з травня майстерня закривається.

«Ми одні з перших отримали по 8 тисяч. Бо як тільки прийняли рішення в уряді, ми одразу заповнили заявку на допомогу. Нам видали гроші через 10 днів.

Чи вони нам допомогли? Ну як сказати… Коли ти два місяці без зарплати, то так. Ми хоча би мали за що свята відсвяткувати. Не розженешся, але це все ж таки краще, ніж нічого. Та підприємство це не врятувало. Бо ми ж податки сплачували. Оренду платили. Тому допрацьовуємо останні дні», - розповідає Соломія.

Взимку на Львівщині таку допомогу отримали 29 тисяч 406 осіб на суму 235 млн 248 тисяч гривень. З них наймані працівники -14 тисяч 183 особи та ФОПи- 15 тисяч 223 особи.

Економіст Віктор Борщевський переконаний, що ці 8 тисяч гривень для малого бізнесу це як мертвому кадило. Переконаний, що втримати малий бізнес в час пандемії можуть не «живі гроші», а податкові канікули.

«У нас в бюджеті не так багато грошей, щоб їх виділяти за фактом. Але і ці 8 тисяч гривень -  це як мертвому кадило -  це факт. Простіше було би зменшити податкові канікули, дозвільні процедури лібералізувати. Воно хоча і зменшить надходження в бюджет,  але однозначно матиме більший ефект для малого бізнесу. Бо ж оренду платять, податки платять. Краще було б лібералізувати сам ринок. Бо ці 8 тисяч дають більше дивідендів  тим, хто має маленькі обороти, а ті, що на великих оборотах, то крапля в морі. Коли міняти дозвільні процедури і вводити канікули податкові, то ми більше виграємо. Ми підтримаємо малий бізнес, який має шанс на розвиток , впроваджувати інновації, збільшувати зайнятість в перспективі. В бюджеті не так багато грошей, щоб їх виділяти за фактом», - розповідає економіст Віктор Борщевський.

Для львівських підприємців - програми допомоги

«Не сплачувався єдиний податок, не сплачувалися плати за оренду в комунальних приміщеннях, оренди за землю і інші місцеві податки були зменшенні. Тобто близько 72 млн грн ми недотримали в бюджет міста, тобто зробили компенсацію, а не живими грошима», - каже голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак. Крім 8 тисяч з державного бюджету, можна розраховувати й на гроші з міської скарбниці.

«Зараз маємо ситуацію, коли »червоний« рівень епідемічної небезпеки оголошений у ряді областей та міст. Тому не виключено, що в Україні кількість областей, які опиняться у червоній зоні, буде збільшуватися. Одночасно в Офісі президента розуміють, що в умовах карантину життєво важливою є підтримка малого бізнесу та найманих працівників підприємств, діяльність яких вимушено призупиняється», - про це повідомив у Facebook заступник Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Скільки даватимуть допомоги з гаманця міста - має визначити орган місцевого самоврядування. Проте у Львові поки що такої статті видатків у бюджеті немає.

«Щоб давати підприємцям грошову допомогу, має бути спеціальна програма. Її зараз немає. Не уявляю, де на це шукати фінансування. Тому що значна частина бюджету йде на медицину, на обладнання, на встановлення кисневих станцій», - продовжує Наталія Шелестак.
Обласний центр зайнятості нещодавно повідомив, що на території Львівської області 41,7 тисяч безробітних, що на 18,6 тисяч більше ніж минулого року.

Торік в Україні закрилося 215,3 тис підприємців. За даними платформи Opendatabot це на 50 тис більше ніж за аналогічний період (2019 р).

Марія Шиманська, спеціально для «Вголосу».

ІА "Вголос": НОВИНИ