В Україні під час карантину немає браку вакансій для робітничих спеціальностей.

Про це розповіла у ТСН екс-очільниця Центру зайнятості.

Як і де правильно шукати роботу в період карантину – поради від ексочільниці Центру зайнятості Ольга Макогон.

«Ринок праці в Україні змінився під час карантину, оскільки скоротилась кількість вакансій, зменшиться рівень пропонованої заробітної плати та збільшиться конкуренція між кандидатами за робочі місця. Все одно, залишаються затребуваними представники робітничих професій, технічні спеціалісти та робітники з інструментами. Зараз достатньо вакансій у центрі зайнятості для будівельної галузі, сільськогосподарського сектору, легкої промисловості. З іншого боку карантин збільшує кількість робочих місць для роботи дистанційно – затребувані кур’єри, водії, представники творчих професій, які зможуть просувати товари онлайн. А торгівля онлайн зараз переживає розквіт», – розповіла Макогон.

Шукати вакансії Ольга радить онлайн і краще безпосередньо на сайті роботодавців. Оскільки роботодавці будуть знижувати свої витрати на сторонні способи пошуку працівників. Також є сайти з вакансіями, сайт держслужби зайнятості та кадрові агенції.

«Зарплати, що пропонуються в Україні для робітничих професій – від 6 до 12 тисяч гривень. Для інших професій може досягати 25 тисяч гривень, особливо якщо люди вміють працювати з сучасними технічними засобами. Наскільки це достатньо для того, щоб залишатись працювати в Україні – питання суб’єктивне. Але роботодавцям доведеться докладати зусиль, щоб українці залишалися вдома», – зазначила чиновниця.

Як відомо, у Польщі поступово послаблюють карантинні обмеження. На початку травня буде введено другий з чотирьох етапів послаблення. Там чекають на українських заробітчан, але з низкою обмежень.

ІА "Вголос": НОВИНИ