Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Львівської міської ради ухвалила провести термінові протиаварійні роботи каналізаційного колектора на вулиці Торф'яній. А також обстежити колектор та мережі в районі вулиць Торф’яної та Чорновола, щоби зрозуміти що ж зробити, аби більше тут не було таких затоплень. Документи мають бути готовими до 15 серпня.

Нагадаємо, вчора, під час зливи у Львові вчергове затопило вулицю Торф’яну. За даними чиновників Львівської міської ради, старий міський колектор не впорався з таким напливом води: напір вирвав три бетонні блоки вагою у шість тонн і вся вода разом з нечистотами вирвалася назовні.

Цей колектор приймає стічну воду і каналізаційні стоки з Шевченківського, а також з Залізничного району. Він старий і не справляється з тією кількістю води, яка сюди стікає.

Проте проблема, яку ми побачили вчора, триває вже не перший рік. Чи не щороку, під час сильних літніх злив та буревіїв вулиця Торф’яна буквально плаває у дощовій воді та нечистотах. Кожного року міська влада скликає комісію, яка оцінює збитки та вирішує що ж робити далі. І – не робить.

Так, за словами депутата Львівської міської ради Ігоря Зінкевича, вперше голосно про проблему затоплення вулиці Торф’яної він заговорив у 2019 році. Так, після чергової львівської зливи на місце затоплення виїжджали депутати, представники «Львівводоканалу», чиновники з міської ради та Шевченківської адміністрації. Тоді комісія констатувала, що через дощ тут сталося підтоплення підвалів будинків, пошкодження автомобілів та благоустрою.

Тоді ж, як згадує депутат, «Львівводоканал» надав пропозиції щодо будівництва нового колектора в цьому районі. Окрім того, пропонувалося облаштувати водойми у парку 700-річчя Львова, які б допомогли розвантажити від стічних вод колектор.  

Всі втішилися й очікували, що катастрофа не повториться.

Але наприкінці червня 2021, як писав «Вголос», Торф’яна знову поплила: колектор, який полатали після попередньої зливи, знов не витримав натиску води. Мешканці будинків самостійно рятувалися як могли та підраховували збитки. А також вірили обіцянкам влади про те, що більше такого не повториться.

Настав липень 2022 року і всім стало зрозуміло, що ніхто нічого не зробив, аби затоплення не сталося. Вчорашнє затоплення на вулиці Торф’яній, як повідомляв «Вголос», перевершило всі попередні роки.

Проте найбільше здивувала львів’ян заява міського голови Львова Андрія Садового, який оцінив майбутні роботи з будівництва нового колектора в, щонайменше, 250 млн гривень.

За словами голови постійної депутатської комісії Львівської міської ради з фінансів та планування бюджету Наталії Шелестак, ще нещодавно будівництво колектора коштувало 50 млн гривень.

«Я не розумію звідки взялася цифра у 250 млн гривень. Адже ще минулого року, коли ми вимагали від міської влади розв'язати цю проблему, нам озвучували цифру у 50 млн гривень», - каже вона.

І додає, що під час наступного засідання депутатської комісії вимагатиме від чиновників пострічкового звіту куди вони хочуть витратити такі кошти. А також цікавитиметься, чому досі нічого не було зроблено.

Натомість заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Львівської міської ради Ірина Маруняк під час брифінгу заявила, що у катастрофі на Торф’яній винний дощ. За її словами, вчора протягом години у Львові випала шестиденна норма опадів. Вона й спричинила руйнування колектора.

А ось на питання чому за рік не було нічого зроблено, Ірина Маруняк каже, що розробка проектно-кошторисної документації потребує тривалого часу.

«Станом на зараз розробляється технічно-економічне обґрунтування. Воно розробляється вже протягом тривалого часу. Після 15 серпня ми замовимо певну проектну документацію. Це питання дуже складне, над ним працюють науковці з декількох інститутів аби обрати декілька найкращих варіантів розв'язання цього питання», - запевняє вона.

За її словами, до кінця цього року повинна бути готовою проектно-кошторисна документація. 

А ось будувати новий колектор міська влада зможе тільки після завершення війни. А до того часу хай львів’яни готуються плавати через прориви колектори та рятувати своє майно.  

ІА "Вголос": НОВИНИ