У Гданську відбулася церемонія відкриття газопроводу Baltic Pipe потужністю 10 млрд кубометрів на рік із Норвегії до Польщі. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що газопровід покладе край добі домінування росії.

Про це повідомляє польська агенція PAP .

«Сьогодні ми можемо з повною впевненістю сказати - епоха домінування росії в газовій сфері закінчується. Епоха, відзначена шантажем, погрозами та здирством», – заявив Моравецький.

За його словами, сьогодні починається нова ера.

«Епоха енергетичного суверенітету, енергетичної свободи та підвищеної безпеки - енергетичної, але й безпеки у ширшому значенні цього слова»,– сказав прем'єр-міністр.

Газопровід Baltic Pipe має створити новий маршрут постачання природного газу з Норвегії на ринки Данії та Польщі, а також кінцевим споживачам у сусідніх країнах. Його запуск заплановано на 1 жовтня 2022 р. Інвесторами виступають оператори передачі: данська Energinetn та польська Gaz-System.

Польська нафтогазова компанія PGNiG вже завила, що імпортує не менше 6,5 млрд кубометрів природного газу з Норвегії у 2023 році трубопроводом Baltic Pipe.

PGNiG також зазазначила, що у 2023 році вона використовуватиме 80% пропускної спроможності трубопроводу, зарезервованої компанією, яка зросте до 90% у 2024 році, що становить близько 7,7 млрд кубометрів.

Після переговорів із постачальниками газу з норвезького континентального шельфу у PGNiG достатньо ресурсів, щоб повністю використати пропускну спроможність трубопроводу, доступну на 2022 рік.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

У путіна зробили нову заяву щодо переговорів із Україною про завершення війни

До Києва прибула глава МЗС Франції Катрін Колонна. Фото

У кремлі знову заговорили про ядерну зброю та «змоделювали» удар по Україні

ІА "Вголос": НОВИНИ