Часто можна почути, що яблуко треба з'їдати разом з кiсточками. Адже саме у цих частинах фрукту мiстяться особливі бiологiчно активні речовини, й лише кiлька зернят забезпечать добову норму йоду.

Проте вченi виявили у яблучних зернятах i шкiдливi речовини, зокрема, цианогеннi глiкозиди. Якщо з'їсти забагато зерняток, можна навiть отруїтися цианiдами, якi є токсичними.

Але ж кажуть, з'їдати яблуко треба разом з зернятками?..

У них мiститься легкозасвоюваний йод. Тому людям з патологiєю щитоподiбної залози (а також задля профiлактики) корисно вживати яблуко разом з насiнням - 5-6 яблучних зерняток забезпечують добову потребу людини в йодi. Таке правило обов'язково мають виконувати вагiтнi жiнки й тi, хто вигодовує немовля грудьми. А от людям з гастритами, виразкою шлунку, колiтами, iншими проблемами травної системи не варто зловживати зернятами -- вони можуть подразнювати кишкiвник.

Для кращого засвоювання кiсточки треба розжувати. А гурмани можуть пiдсушити зернята на пательнi -- вони отримують досить приємний смак, не втрачаючи при цьому корисних властивостей.

А як щодо вмiсту отруйних речовин? Зокрема, вченi говорять про цианогеннi глiкозиди, якi розщепляються та видiляють токсичну синильну кислоту...

Рiч у тiм, що цианiди, якi справдi присутнi у яблучних зернятах, є навiть у насiннi соняшника. Проте їх концентрацiя настiльки маленька, що говорити про отруєння не доводиться. Наприклад, у мигдальному горiсi цианiдiв є набагато бiльше, проте нiхто ж не каже, що вони отруйнi.

Тобто, головне -- не перебрати із зернятами. Для дiтей безпечною буде доза 1-3 зернятка, для дорослих - 5-6. Дiю токсинiв можна зменшити, просмаживши зернятка з цукром.

ІА "Вголос": НОВИНИ