Київська ІТ-компанія TechExpace (React) втрапила у мовний скандал через дискримінацію українськомовних в Україні. Одному з кандидатів на роботу відмовили у співбесіді через те, що хлопець спілкувався у побуті українською мовою.

Про інцидент стало відомо вчора, 20 жовтня. Випускник КПІ Антон Капелюшний поділився на своїй сторінці у Facebook листуванням з HR-менеджеркою компанії, яка без попередження скасувала заздалегідь заплановану співбесіду. На таке рішення вплинула принципова позиція хлопця стосовно спілкування українською. 



Розуміти російську для компанії - недостатньо

Для підтвердження ситуації Капелюшний  виклав листування з представниками компанії. Під час спілкування сторони вже домовились про час онлайн-співбесіди, однак представниця компанії TechExpace уточнила в хлопця, чи знає він російську. 

Антон відповів, що знає російську, цілком її розуміє та грамотно пише. Понад те, хлопець написав, що не відчуває жодного дискомфорту, чуючи російську, однак сам в побуті надає перевагу спілкуванню українською мовою. Втім, співрозмовниця юнака неодноразово акцентувала, що в компанії надають перевагу спілкування перш за все державною мовою країни-агресора. 

Не маємо роботи для українськомовних

В запланований для співбесіди день Антону раптово написали, що розмова скасовується, а жодну позицію в компанії йому не можуть запропонувати через його україномовність. Діалог хлопець завершив констатацією факту - те, що відбулось, нагадало йому «ватний мем». 

"Думав, що у 2021-му скасовувати співбесіди, до всього, ще й без попередження, через українську мову спілкування – це швидше постановочі діалоги, але НІТ! Тим більше в так званому цивілізованому ІТ, де давно основною мовою є англійська",
– написав хлопець.

Свій допис він завершив риторичним питанням, чи нормально компанії ТechExpace, вони ж React, вони ж Affreact, працюється в Україні. Також Капелюшний припустив, що після розголосу фірма спробує виправдати скандал «позицією окремого рекрутера».

Нагадаємо, як писав «Вголос», українську мову визнали як офіційну в одному з штатів Бразилії, де проживає одна з найбільших українських діаспор в усьому світі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ