Народний депутат України від «Європейської солідарності» Микола Княжицький запропонував чинному міському голові Львова Андрієві Садовому провести дебати із кандидатом у мери Олегом Синюткою в сесійній залі Львівської міської ради. Якщо Садовий відмовиться, Княжицький обіцяв провести їх на вулиці перед входом до Ратуші у той же час.

Про це Княжицький написав у своєму «Фейсбуці»:

Львів любить сміливих. Про дебати і чому їх боїться Садовий

Передивляюсь інтерв’ю Андрія Садового власним засобам масової інформації. З іншими, якщо ними не керують його родичі чи куми (як це і є на Суспільному), Андрій спілкуватися боїться. Кого нагадує мені зараз Садовий? Трамп. Чистий Трамп. Так само ображає журналістів, так само кричить про фальсифікації там, де програв, так само тримається за владу з останніх сил.

Але демократичний Львів не любить диктаторів та фальсифікаторів. Львів любить чесних та сміливих. Тому про дебати:

Дебати відповідно до закону є формою передвиборчої агітації. Суспільне, продюсером якого у Львові є людина тісно пов’язана з Андрієм Садовим, а отже має конфлікт інтересів, запросила на «дебати» Садового та Синютку. Суспільне має повне право робити свої телепрограми. Але до передвиборчих дебатів ця телепередача не має жодного відношення. Ми не знаємо, хто буде ведучим, які журналісти будуть запрошені, чи не всі з них є родичами або підлеглими одного з кандидатів, чи рівними є умови участі.

Очевидно, Синютка не боїться таких розмов, навіть, коли вони є маніпулятивними. Олег Михайлович не відмовляється брати участь у таких дискусіях, вміє в них перемагати і готує цікаві сюрпризи. Але участь у таких дискусіях не виключає необхідності провести чесні та прозорі передвиборні дебати відповідно до закону, яких лякається, від яких тікає Андрій Садовий, пояснюючи власну «позицію» у власних ЗМІ.

Як за законом мають бути організовані дебати?

Частина третя стаття 55 Виборчого кодексу України передбачає, що ефірний час за рахунок коштів виборчого фонду кандидата, партії (організації партії) надається на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата, партії (організації партії) та телерадіоорганізацією. Без укладення такої угоди та надходження коштів на рахунок телерадіоорганізації надання ефірного часу забороняється.

При цьому, Виборчий кодекс України передбачає право телерадіоорганізацій створювати та поширювати у прямому ефірі передачі за участю кандидатів у формі передвиборних дебатів чи дискусій, але встановлює конкретні вимоги до форми такої передачі та її організації. Такі передачі повинні бути організовані у цикл передач однакового формату з метою дотримання принципу рівних умов та рівного доступу.

Так, згідно з частиною третьою статті 49 Виборчого кодексу України телерадіоорганізація, яка має намір поширювати зазначені передачі, оприлюднює відповідну пропозицію, в якій зазначаються формат передачі, строк, протягом якого необхідно надати згоду на участь у передачі, та вартість участі у такій передачі.

Формат передачі (циклу передач) включає: порядок визначення учасників передачі за участю представників двох або більше кандидатів чи партій - за згодою учасників, за жеребкуванням тощо; тривалість передачі та обсяг ефірного часу, що надається для виступів кожному з учасників; наявність інших присутніх у студії під час передачі (експерти, журналісти, аудиторія в студії тощо), їх роль та порядок їх обрання чи визначення; регламент та правила поведінки учасників передачі; тема обговорення або порядок її визначення; умови поширення під час передачі іншої інформації (результатів опитування думки громадян, інтерактивного голосування, статистичних відомостей, освітньої та довідкової інформації, концертних виступів тощо); інші умови створення передачі.

Вартість участі у передачі є однаковою для всіх суб’єктів виборчого процесу і визначається відповідно до обсягу ефірного часу, що надається кожному з учасників передачі.

Обсяг ефірного часу, що надається учасникам передачі для участі в дискусії або для відповіді на запитання, повинен визначатися за однаковими правилами.

Щоб організувати такі дебати, Андріє Івановичу, пропоную Вам, як особа уповноважена Олегом Синюткою, все ж таки визначити, хто від Вас буде їх готувати. Якщо таких людей Ви не маєте, готовий сісти з Вами (тільки не переплутайте того, що я мав на увазі) і узгодити усі деталі так, щоб і Ви, і Олег Синютка були задоволені чесністю та прозорістю процесу.

Пропоную Вам організувати дебати у великій сесійній залі Львівської міської ради 19 листопада о 19.00 год. Пропоную відкриту акредитацію для усіх бажаючих журналістів та телерадіокомпаній. Деталі організації можемо обговорити з Вами вже завтра на майданчику медіа-хабу «Твоє місто». Якщо Ви відмовитеся давати погодження на проведення дебатів у залі Львівської міської ради, вони відбудуться у цей же день та час під Вашими вікнами на площі Ринок. Приходьте.

ІА "Вголос": НОВИНИ