Сьогодні  відбулася презентація книги «Кучмагейт», під час якої автор повідомив, що через страх перед владою, видавництва не хотіли друкувати його працю.
Про це кореспондентові «Вголосу» розповів Володимир Цвіль, колишній консул України в Мюнхені, людина, яка причетна до розкриття касетного скандалу, пов’язаного з Леонідом Кучмою та автор книги.
«Уже в останній момент, коли типографія отримала макет і прочитала книгу, вона різко відмовилася її друкувати, сказавши: “Ми боїмося”. Сюди, на презентацію, приїхали мої друзі депутати, які чекають мене внизу в кафе тому, що їм страшно бути поміченими на такій події, мовляв, раптом щось не так піде. Наше суспільство досі боїться казати правду, і це жахливо».
Також автор розказав, що написав серію таких книжок для того, аби залишитися живим.
«Я працював над нею 20 років. Після касетного скандалу відчував себе в небезпеці, як людина, яка занадто багато знає. Єдиним способом застрахувати власне життя було написати всю правду на папері, аби мене не чіпали».
Найбільше уваги Володимир Цвіль приділив особистості майора Мельниченка та варіантам його поведінки протягом цих 20-ти років.
«Цей охоронець, якому задовго до вбивства Гонгадзе Ігор Бакай купив чіп для записування інформації, навіть не вмів користуватися комп’ютером. Майор був настільки переляканим та простим, що сам б не додумався, як йому врятуватися із тієї ситуації, в яку потрапив. Коли Мельниченко опинився за кордоном, тамтешні адвокати йому зборонили за будь-який умов говорити правду, адже це б його зруйнувало. На той момент, колишній майор вже анонсував, що розповість українцям шокуючу інформацію, проте, приїхавши в Україну, категорично відмовився що-небудь коментувати. Це був крах».
Окрім того, дипломат висловив свою думку, хто фінансував такі дії важливого свідка, та ще досі забезпечує його життя.
«Коли «героя» попросили,щоб він приїхав в Україну та дав свідчення, Мельниченко полетів в Росію, зробив фото на фоні Кремля та надіслав його Кучмі. Цим він показав, що такі його дії фінансує Путін», - каже Цвіль.

ІА "Вголос": НОВИНИ