Таке рішення було ухвалено на засіданні колегії 30 листопада, повідомляє Урядовий портал.

«Колегія доручила департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання внести зміни до ліцензії на експлуатацію енергоблоку №3 РАЕС щодо його експлуатації в зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора до приреакторного басейна витримки на період виконання усіх організаційно-технічних заходів необхідних для можливості довгострокової експлуатації енергоблоку», – зазначається в повідомленні.

У рішенні колегії зазначено, що для забезпечення довгострокової експлуатації енергоблоку №3 РАЕС на ньому, зокрема, необхідно виконати заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки (КзППБ) енергоблоків АЕС та завершити оцінку сейсмічної стійкості елементів систем вентиляції.

У ході колегії було відзначено, що енергоблок №3 РАЕС вже має дуже високу ступінь готовності до продовження терміну експлуатації. Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин підтвердив, що на третьому енергоблоці станції вже виконано більше 50% узгоджених з Держатомрегулювання заходів. «Але більше 40% ще залишилось виконати, серед них досить ємні за часом виконання заходи КзППБ, саме для цього ми виходимо у планово-попереджувальний ремонт», – зазначив Павло Павлишин.

Проектний термін експлуатації енергоблоку №3 РАЕС спливає 11 грудня поточного року, 7 грудня на енергоблоці розпочнеться планово-попереджувальний ремонт, який триватиме 240 діб.

Як повідомлялось, 17 листопада комісія Держатомрегулювання завершила інспекційне обстеження енергоблоку №3 РАЕС та підтвердила його готовність до експлуатації у зупиненому стані.

 Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС, за умови підтвердження рівня їх безпеки регулюючим органом, є визнаною у світі практикою та дозволяє зберегти існуючий рівень енергогенерації в Україні. За даними МАГАТЕ, з 437 атомних енергоблоків, що експлуатуються у світі, 137 – з терміном експлуатації понад 30 років. Досвід продовження термінів експлуатації перших двох енергоблоків Рівненської АЕС, двох Южно-Української АЕС та трьох енергоблоків Запорізької АЕС підтверджує той факт, що реактори українських АЕС мають для цього достатній запас міцності.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ