Визвольна війна України з росією, яка розпочалася у 2014 році, завершиться, коли ЗСУ вийде на кордони суверенної України.

Про це «Вголосу» розповів військовий експерт, дипломат та ексконсул Генерального консульства України у росії Володимир Гулима.

Військовий експерт прогнозує тривале продовження бойових дій. Каже, що росіяни обстрілюватимуть українські міста й надалі. Причому їм вже зараз не треба буде приурочувати ці бомбардування до своїх свят чи урочистих дат – стрілятимуть, аби залякати.   

«Ми не згаємо скільки у них ще ракет є. Ми припускаємо, що на початках невірно оцінили російського ракетного потенціалу. Можливо, у них трохи більший потенціал, ніж вони показували», - каже він.

І додає, що нам зараз варто звертати увагу на рівень озброєння українських збройних сил та вправність наших бійців, які збивають ворожі ракети. Навіть те, що під час обстрілу Львівщини було збито три ракети, свідчить про їхню майстерність. 

Щодо переговорів з росією, то колишній консул України в росії не бачить в цьому сенсу: все одно росіяни не дотримуватимуться домовленостей.

«Пригадайте Мінськ-1 та Мінськ-2. Хоча нам закидували, що ми їх не виконуємо. Але росія жодної букви з цих договорів не виконала. І все перекручувала», - говорить Володимир Гулима.

На його думку, росія зараз схиляє Україну до підписання договору Мінськ-3, який так само не дотримуватиметься. Але мета окупантів змусити всіх погодитися, що ці українські землі, які їм вдалося захопити, залишаться під їхньою владою.

«Їм конче треба вийти на кордони Луганської області. Тому що зрозуміли, що успіху у них в Донецькій області не буде. Також окупанти зараз окопуються у Запорізькій та Херсонській областях. Вони їх маркують і хочуть закріпити за собою якимсь законодавчим актом. Якщо ми на це погоджуємося, то ми ці території втрачаємо. Але, враховуючи те, що ми маємо перевагу у війні, немає сенсу у цих переговорах», - переконаний він. 

Проте прогнозує гостру фазу війни ще до кінця цього року. А потім бойові дії то затихатимуть, то знов розпалюватимуться. І це – не довгі-довгі роки.

На його думку, війна закінчиться коли українці вийдуть на кордони суверенної України. Далі своїх кордонів ми вже не підемо. Хоча б тому, що кожен військовий, який захоплює чужу територію, стає окупантом. Окрім того, попереду Україну очікує відбудова своєї країни. І брати тягар відбудови ще й чужої нам не варто. 

Все інтерв’ю «Вголосу» з Володимиром Гулимою читайте тут.

ІА "Вголос": НОВИНИ