У Львові розгорівся міжнародний скандал через волонтера Геннадія Васьківа, який раніше декілька років працював в міськраді в команді Андрія Садового. Тепер його благодійний фонд підозрюють у багатомільйонних махінаціях.

У п’ятницю, 19 травня, новообрана депутатка парламенту Естонії Йоганна-Марія Лехтме заявила, що складає свій мандат. Вона стала депутаткою парламенту своєї країни лише кілька місяців тому. На виборах набрала 5251 голос, а це для її партії Eesti Kakssada було найкращим результатом.

Раніше, як повідомляв The Kyiv Independent, після березневих парламентських виборів в Естонії розгорівся публічний скандал. Консультативна рада фонду MTÜ Slava Ukraini, який є найбільшим благодійним фондом для допомоги Україні (зібрав загалом щонайменше 6,5 млн євро), поставила питання щодо роботи засновниці Йоганни-Марії Лехтме. Рада фонду голосила про внутрішню перевірку через підозри в нецільовому використанні коштів двома українськими партнерами.

Журналісти The Kyiv Independent спільно з Delfi Estonia встановили, що йдеться про дві пов’язані між собою львівські благодійні організації. Це фонд «Все для перемоги», засновником якого є колишній заступник міського голови Львова Геннадій Васьків. Інша організація – «Айсі Констракшн», якою керує друг і колишній колега Васьківа з львівської мерії Роман Панасюк. Саме ця компанія отримала 1,5 млн євро від естонських партнерів, і щодо використання цих коштів у наглядової ради MTÜ Slava Ukraini виникли питання.

Як колишній заступник Садового став волонтером

Про активну співпрацю згаданих львівських організацій та естонського фонду MTÜ Slava Ukraini свідчить чимало дописів у соцмережах та спільних фото Геннадія Васьківа, Йоганни-Марії Лехтме та Романа Панасюка. За даними YouControl, компанія «Айсі Констракшн» зареєстрована у Львові восени 2021 року як комерційна організація, основний вид її діяльності – «організація будівництва будівель». Вже під час великої війни фірма переорієнтувалася з будівництва на благодійність, залишившись комерційною. Виручка IC Construction минулого року становила 41,7 млн грн або близько 1 млн євро, а чистий прибуток – 9,3 млн грн або близько 250 тис. євро.

Керівник фірми Роман Панасюк підтвердив журналістам, що майже весь дохід компанія отримала від MTÜ Slava Ukraini за рахунок пожертв естонського народу. Фонд Геннадія Васьківа «Все для перемоги» та «Айсі Констракшн», якою керує Роман Панасюк, тісно пов’язані між собою через власників та управління. «Айсі Констракшн», за інформацією YouControl, зареєстрована на Марту Люту. Вона купила компанію у серпні 2022 року в Олександра Чернова. Він є керівником відділу логістики фонду «Все для перемоги». Як свідчать акаунти Марти Лютої в соцмережах, вона працює майстром манікюру в салоні Healthy Beauty у Львові, що належить Оксані Васьків, дружині Геннадія Васьківа.

Сам Васьків заявив, що не знає, хто є власником «Айсі Констракшн», але виставив у Facebook спільне з Мартою Лютою фото, зроблене біля церкви на вербну неділю, 9 квітня. Крім того, журналісти виявили, що дві згадані організації працюють в одному офісі, а фонд «Все для перемоги» має ще однойменну дочірню громадську організацію, яку очолює керівник «Айсі Констракшн» Роман Панасюк. Організація Геннадія Васьківа «Все для перемоги» не публікує жодних звітів про свою благодійну діяльність. Після того, як журналісти поцікавилися цим, Геннадій Васьків пояснив, що «оприлюднити звіти ще не встигли». А після оголошення аудиту в естонських партнерів сайт «Все для перемоги» взагалі перестав працювати.

Хлопці з команди Садового

Геннадій Васьків був виконавчим директором ТзОВ «Дунапак Україна». У квітні 2017 року він став заступником з фінансово-економічних питань міського голови Львова Андрія Садового. Васьків і Панасюк знайомі щонайменше з 2018 року, оскільки разом працювали в мерії Львова. Панасюк очолював управління економіки Львівської міськради, коли Васьків був заступником міського голови з фінансово-економічних питань. Вдумайтеся, чоловік, якого підозрюють у фінансових зловживаннях більше чотирьох років був заступником мера з фінансово-економічних питань. Цікаво, що у Андрія Садового до його роботи не було зауважень. Але не у активістів і журналістів.

Васьків і сміттєпереробний завод

В листопаді у розпорядження проєкту журналістських розслідувань Zмови телеканалу NTA потрапило відео того, де і як Львові обирали компанію, що має будувати сміттєпереробний комплекс у місті. Виглядає так, що «переможця» визначили не через відкритий міжнародний конкурс, а у затишному львівському кафе – за столиком у кутку зали. Про це пише NTA. На ексклюзивних кадрах, які Zмови отримали у своє розпорядження, чоловік зліва – заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків. Навпроти нього – очільник польської фірми Control Process S.A. Томаш Вятр. За склянкою віскі вони, схоже, уклали вигідну для обох угоду.

Зустріч відбулася восени 2020 року – одразу через кілька днів після публічного оголошення переможця тендеру на зведення заводу – нідерландсько-литовського консорціуму у складі компаній «Waste Treatment Technologies Netherlands B.V» та «Axis». Це відомі фірми, які вже виконали кілька спільних успішних і потужних проєктів у Великій Британії, Італії та Литві. Польська компанія Control Process S.A. також брала участь у конкурсі, але програла. Тож навіщо поляки прибули до Львова? Відповідь, здається, отримали у липні цього року, коли Львів раптово оголосив нового генерального підрядника на будівництво комплексу. Замість нідерландців і литовців, завод право зводити завод отримали саме поляки.

«Це фактично дві рівноцінні компанії. Просто там у кінцевому випадку виникло питання ціни. Банк побачив ситуацію, що поляки дали меншу ціну, ніж консорціум литовсько-голландський», – аргументував таке рішення мер Львова Андрій Садовий.

Ці слова заперечують цифри. Control Process S.A погодилася збудувати завод у Львові за 37 мільйонів євро. А це на 1,5 мільйона більше, ніж у нідерландсько-литовського консорціуму. І загалом – найвища сума з усіх запропонованих на тендері.

Як повідомляють Zмови, вони із власних джерел довідалися, що під час зустрічі Васьківа та Вятра сторони обумовили розмір хабаря, яким польська компанія віддячила Львову за свою перемогу у тендері ЄБРР.

Багатенький чиновник з матеріальними допомогами

Загалом до роботи Геннадія Васьківа було загато питань і у активістів. Так, у 2020 році чиновник, якому Андрій Садовий регулярно виписував премії та «матеріальну допомогу», задекларував 10,2 млн грн готівки за 2019 рік. Тим часом його дружина і донька придбали собі нові іномарки. Цікаво, що у Васьківа був задекларований індивідуальний сейф, де він тримав 249 500 доларів, 102 300 євро і 526 605 грн (у перерахунку на гривні це приблизно 10 000 000 грн). Такому справді потрібна матеріальна допомога?

Протистояння Васьківа з учасниками АТО

Апогеєм роботи Васьківа в міськраді стався в травні 2019 року, коли учасники АТО та громадські активісти прийшли засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Там чиновники зібралися вкотре «дерибанити» бюджет міста. Замість мера на виконавчому комітеті головував його саме Геннадій Васьків. На початку засідання до зали прийшли учасники російсько-української війни на Донбасі, представники «Національного корпусу», громадських організацій «Розвиток громади» та «Рабів до раю не пускають». Активісти вимагали внести до порядку денного засідання важливі для містян питання, звинувачували чиновників Садового в систематичному розкраданні міського бюджету та сепаратизмі.

Тим часом чиновники Садового назвали учасників АТО та активістів «злочинцями». У залі зав'язалася сварка та штовханина, унаслідок якої активісти облили фарбою Геннадія Васьківа. Громадські активісти наголошували, що пішли на такий радикальний крок від безсилля, адже чиновники нахабно ігнорували усі запити громадян.

Цікаво, чи вважає ще хтось, що помилялися тоді журналісти і активісти, якщо взяти до уваги теперішнє «волонтерство» Геннадія Васьківа і його наживання на війні. Зараз складно оцінити «наслідки» і принципи його роботи у міській раді, за яку він постійно отримував премії і матеріальні допомоги від міського голови Андрія Садового. Але чи не «зіпсувала» його саме робота у ратуші?

ІА "Вголос": НОВИНИ