Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику «ПриватБанку» повідомлено про підозру в розкраданні понад 9,2 млрд гривень.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зокрема про підозру в розкраданні коштів «ПриватБанку» повідомлено ще 5 особам - колишнім працівникам банківської установи.

Протягом січня - березня 2015 року один з власників «ПриватБанку» з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку розробив злочинний план заволодіння коштами банківської установи.

Як пише САП, для реалізації злочину підозрюваний залучив ще 5 працівників банку серед яких:

  • голова Правління ПАТ КБ «ПриватБанк»;
  • заступник керівника напрямку - директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ «ПриватБанк»;
  • заступник голови Правління «ПриватБанку» - директор казначейства;
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства та заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПАТ КБ «ПриватБанк».

Схема полягала в штучному створені зобов’язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотний викуп облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки документів.

Понад 446 млн гривень були легалізовані шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Коломойського через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями.

Надалі вони були внесені до статутного капіталу банку з метою виконання вимог Програми фінансового оздоровлення «ПриватБанку».

Рештою коштів зловмисники розпорядились на власний розсуд.

Нагадаємо, вранці 2 вересня СБУ повідомила про підозру олігарху у відмиванні великої суми коштів шляхом виводу за кордон.

Того ж дня олігарху було обрано запобіжний захід - його арештували з можливістю внесення застави у 500 млн гривень.

Водночас адвокати Коломойського заявили, що «ніхто не буде вносити заставу».

ІА "Вголос": НОВИНИ