Інститут Pantone назвав головний колір 2022 року. Ним став Very Peri (17-3938). Це синій відтінок з фіолетово-червоним підтоном. Тобто лавандовий. Окрім нього, експерти з кольору виділити ще кілька не менш яскравих. Яких саме та як їх вдало поєднувати з іншими – читайте у матеріалі «Вголосу».

Головний колір року

Very peri (лавандовий) – головний колір року за версією команії Pantone. Леді Гага, яка з’явилася у сукні цього відтінку на прем’єру нашумілого фільму «Дім Гуччі», пітдвердила, що у трендах цьому кольору – бути.

Леді Гага на прем'єрі фільму "Дім Гуччі"

Інститут визначив колір на початку грудня 2021 року. Це вперше за 23 роки експерти створили його спеціально, а не вибрали з тих, які вже є. А їх налічують близько 300 відтінків. До слова, головним кольором минулого року стали одразу два – жовтий та сірий. А в 2020-му – класичний синій.

Що впливає на вибір кольору? Абсолютно все. Це не лише мода, а й дизайн, мистецтво, фільми чи розваги. Диктують правила і нові технології, соціальні мережі та навіть спорт. Зміна способу життя і події соціально-економічного характеру теж стають вагомою причиною для обрання кольору року.

Тому при виборі будь-якої покупки на колір зважає не лише світ моди, а й дизайнери, маркетологи чи мережі супермаркетів. Через тренд на певний колір може навіть змінитися упакування продукту.

За словами, віцепрезидентки Інституту кольору Pantone Лорі Пресман, відтінок very peri цього року підкреслює широкі можливості та нові виклики, які відкриваються перед суспільством.

У колекціях українських та світових дизайнерів лавандовий почав з’являтися ще задовго до того. Серед них такі відомі бренди, як Ermanno Scervino, Saint Laurent, Balenciaga, Kenzo Alessandra Rich тощо. Вони представили буквально всі варіанти та поєднання кольору. Від мініспідниць до важкого взуття, від трикотажу до атласу.

фото: Vogue

Утім у багатьох модниць цей відтінок викликає занепокоєння та заганяє їх у глухий кут. Як носити та з чим поєднувати відтінок, який весь акцент забирає на себе?

Звісно, колір, який ідеально поєднується з будь-яким іншим, без сумніву, чорний. Ідеально бузковий підійде і до нейтральних відтінків: сірого, бежевого, кремового тощо.

Якщо ж вас приваблюють сміливі варіанти, то його можна поєднувати і з яскравішими кольорами. Наприклад, фіолетовий пасуватиме до помаранчевого чи, наприклад, до трендового кольору минулого сезону – рожевого.

Ще один альтернативний варіант у цьому сезоні – Total look. Так можна зробити образ повністю з одного кольору, але з різними відтінками.

Дизайнери пропонують поєднувати і різні матеріали – гладкі з рельєфними, а матові з блискучими.

Серед бюджетних варіантів у нових колекціях використовують колір zara, mango, pullandbear.

Зелений в усіх відтінках

Зелений став справжнім фаворитом 2021 року. Тому ті, хто встигли придбати речі цього кольору, можуть видихнути з полегшенням. Адже і у 2022-му його відтінки не втратять своєї актуальності. Найзапитуванішим серед них є смарагдовий. Що вдало продемонстрували дизайнери на останніх тижнях моди.

Колір набув такої популярності невипадково. Все через тренд на екологічність, головним прототипом якого є саме зелений. Так, наприклад, Adidas почав робити взуття з перероблених шин, а вже український дизайнер Андре Тан – плаття із цукрової тростини.

Якщо раніше колір дизайнери використовували як другорядний елемент гардеробу, а не основний, то зараз все зовсім навпаки. Зелений заявляє про себе на повну силу. Дизайнери на показах почали використовувати все нові варіанти поєднання різних відтінків і надавати їм основних позицій. Звідси і популярність до таких кольорів, як трава, м’ята та лайм.

фото: Vogue

Відомий італійський бренд Bottega Veneta зробив цілі total green образи. Серед інших брендів, які теж використали колір, – Lacoste, Elie Saab, Prada, Raf Simons, Loius Vuitton.

Також варто звернути увагу і на насичені відтінки цього кольору, такі як неоновий чи салатовий. Чудовою новиною є і те, що його можна поєднувати абсолютно зі всіма яскравими кольорами. Наприклад, з рожевим, фіолетовим та помаранчевим.

Крикливі та спокійні відтінки зеленого кольору залишатимуться у тренді ще як мінімум рік. Кожен з них буде доречним навіть до найвибагливішого образу.

 Помаранчевий – хіт сезону

Пам’ятаєте серіал «Помаранчевий – хіт сезону»? Саме він став улюбленцем для дівчат у тюремній камері. Точніше, у них не було вибору. В той час як сьогоднішні дизайнери обирають його цілком свідомо.

фото: inspired

Саме цей колір нервово дихав у потилицю смарагдовому увесь 2021 рік. Йдучи пліч-о-пліч, вони виборювали собі право найтрендовішого кольору сезону. Тож дизайнери, ламаючи собі голову, кому ж таки віддати перевагу, вирішили, чому б їх просто не поєднати? І не прогадали. Тому для сміливих модниць поєднання обох кольорів у 2022 році стане справжнім must have.

Помарачевий у попередніх сезонах став справжнім улюбленцем таких брендів, як Valentino, Sportmax, Versace тощо. Звісно, найкраще він розбавив саме весняно-літню колекцію – топами, спідницями, сумками, взуттям та прикрасами.

Як і всі трендові кольори цього сезону, апельсиновий буде безпрограшно виглядати у orange total look. Або з класичними – чорним та білим кольорами.

Найвідоміші модниці на просторах соцмереж – Емілі Сіндлев та Леоні Ганне – чудовий приклад того, як можна поєднувати ефектні кольори з не менш яскравими деталями. В їхніх образах можна знайти все – насичений апельсин, яскравий зелений та головний колір за інститутом Pantone цього сезону.

Не менш сміливі вдало поєднують цей колір з іншими принтами: завжди актуальним горошком та стилістичним прийомом color blocking.

Утім набільше цей колір дизайнери використовували не в одязі, а в аксесуарах. Зокрема в сумах. Помаранчеві, різних форм та розмірів стали улюбленим стилістичним прийомом дизайнерів.

на фото – Леоні Ганне

Рожевий з ніжними відтінками

Якщо минулої весни рожевий був головним кольором сезону, то і в 2022-му він не втрачає своєї актуальності. Однак цього разу на заміну яскравій фуксії приходять спокійніші відтінки. Серед них – курна троянда, світло-рожевий, цукрова вата, персик та сіро-рожевий.

Roland Mouret, Lako Bukia, Giambattista Valli і Otocyon – бренди, в яких можна знайти усі варіанти образів з різними відтінками такого кольору.

Модний дім Chanel, в якого рожевий колір можна побачити чи не найчастіше, звісно, і цьогоріч не зміг його оминути. Поєднують вони цей колір разом з чорним та сірим. Не забувають і про суцільний total look.

на фото – Леоні Ганне

Окрім Chanel, використовують рожевий колір у своїх колекціях і не менш відомі бренди, такі як: Prada, Dolce&Gabbana, Stella McCartney й Balmain. Всі вони демонструють чималий вибір: шовкові максісукні, брючні костюми, жакети та об'ємні спідниці – чим та не лише дивують відомі бренди.

Утім найефектнішим варіантом стало саме поєднання рожевого зі зеленим. Таке рішення припало до душі чималій кількості модниць.

Як завжди залишається актуальним і поєднання  усіх відтінків рожевого з білим. Костюми, спортивний одяг цього кольору  – все це вдало знаходить місце у модних трендах цього року.

Наприклад, блідо-рожевий дизайнери радять поєднувати зі сріблястим кольором та всіма відтінками шоколаду. А насиченіші кольори можна поєднати з чорним.

Деніел Лі рекомендує вибирати абсолютно всі елементи образу в одному кольорі: від взуття до протисонячних окулярів. Якщо такий total look здається занадто ризикованим, можна зупинити свій вибір на вбранні з колекції Alexander McQueen: ніжний напівпрозорий корсет і пишну спідницю бренд пропонує поєднувати з грубим взуттям на масивній підошві.

фото – Vogue

Щодо фасону, дизайнери вважають, що найкраще імпонує рожевому кольору вікторіанський стиль. Тому можете спостерігати об’ємні рукави та максісукні. Не забувають і про тренд року – трикотаж.

Білий колір та всі його відтінки

 Ні для кого не секрет, що білий колір – це завжди про розкіш та елегантність.

Цьогоріч він повертається у моду та стає одним із найголовніших трендів 2022-го. Таку долю йому спрогнозував показ на Paris Fashion Week, де відомі бренди представили образи у світлих відтінках. Розбавляють вишуканий білий – ніжний беж, слонова кістка та ваніль. Обирати цей колір у 2022-му, окрім дизайнерів, радять і знаменитості. Серед них – John Galliano, Phoebe Philo, Andrew Gn, Jean-Paul Gaultier. Розпочати носити його з весни – це кинути виклик білим дням та почати формувати нові межі, більше того – виходити за них. Адже кольори не лише надають барв, а й змушують почуватися стильно та невимушено.

на фото – Alberta Ferretti

Головний акцент у використанні білого кольору ставлять саме на сукнях. Не обмежуть у довжині чи фасоні. Запевняють, що почати весну у білому кольорі – завжди хороша ідея.

Наступним трендом у цих віддінках є брючні костюми. А саме образи total white. Їх цьогоріч презентують Alberta Ferretti й Victoria Beckham.

У багатьох колекціях, представлених на Paris Fashion Week, в центрі уваги – вбрання світлих відтінків: ваніль, ніжний беж, слонова кістка і, звичайно, білий.
Такі знаменитості, як John Galliano, Phoebe Philo, Andrew Gn, Jean-Paul Gaultier та інші, радять завести біле в гардеробі весна-літо 2022.

Якщо ж ви хочете купити білий, але не знаєте, як його можна правильно поєднати з іншими кольорами, то цього можна легко навчитися на прикладах колекції Emporio Armani. Відомий бренд ідеально справляється з цим завданням та вчить, як легко поєднувати фактури, переливи кольору та комбінувати інші стилі.

Max Mara показує, як комбінувати різні стилі з відтінками білого. А бренд Jacquemus, який полонив усіх дівчат своїми мінісумочками, пропонує лляні комплекти з асиметричної й максіспідниці.

на фото – Jacquemus

Тож дизайнери та модні критики не обмежуть нас у виборі та дають безліч варіантів та можливостей, як носити білий упродовж наступних сезонів.

ІА "Вголос": НОВИНИ