Український бойовий офіцер наплів журналістам зайвого або ж озвучив неправдиву інформацію. Так можна охарактеризувати інцидент, що трапився із командиром батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолієм “Куполом”. 

Досвідчений військовий дав інтерв‘ю американській газеті “The Washington Post”, де розповів про втрати українських бійців. За словами “Купола”, у його батальйоні з приблизно 500 солдатів близько 100 були вбиті, а ще 400 – поранені, що призвело до повної ротації особового складу.

У десантно-штурмових військах (речник Валентин Шевченко) заявили, що командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій “Купол” не мав дозволу на спілкування з журналістами. У ДШВ назвали озвучені “Куполом” втрати “завищеними” і підтвердили, що комбата призначать на посаду в один з навчальних центрів ДШВ ЗСУ. Про цей резонансний випадок пише “Українська правда”.

Речник ДШВ Валентин Шевченко запевнив, що за фактом поширення в інтерв’ю офіцером ДШВ недостовірної інформації проведено службову перевірку.

Офіцер порушив порушив низку керівних документів щодо публічного спілкування та зведення відомостей, що становлять державну таємницю.

Відповідно до стандартів армій країн НАТО, які впроваджено і в Збройних Силах України, дозвіл на спілкування військовослужбовця з медіа надається його командиром, чого зроблено не було.

Керівництво ДШВ наголосило, що 100% військовослужбовців десантно-штурмових військ, яких призвали за мобілізацією, пройшли базову та фахову підготовку перед призначенням на посади до військових частин. Підготовка ця відбувалася як у навчальних центрах ДШВ, так і за кордоном.

Є інформація і про те, що серед підлеглих Анатолія “Купола” були військовослужбовці, які пройшли курс підготовки у Британії: “Належну підготовку українських десантників і їхню мотивацію неодноразово відзначали іноземні інструктори”.

За словами Шевченка командир батальйону “Купол” жодного разу не звернувся до безпосередніх командирів з претензіями чи пропозиціями щодо покращення процесу навчання. А ті втрати, про які “Купол” повідомив журналістам, є суттєво завищені. Водночас така інформація має статус обмеженого доступу.

Такий офіцер з бойовим досвідом як «Купол» сьогодні є надзвичайно цінний для українського війська. Командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія “Купола” призначили на посаду в один з навчальних центрів ДШВ ЗСУ.

«Вголос» повідомляв, що погода на заході країни суттєво змінилася.

У Карпатах вночі вдарив сильний мороз

ІА "Вголос": НОВИНИ