Про це повідомляє власкор «Вголосу».

«Особа, яка публічно представлятиме іншу державу в Україні, не має права на висловлювання, які принижують честь та гідність українців. У словах Веслава Мазура, якого комісія Сейму Польщі рекомендує затвердити генконсулом у Луцьку, є відверто образливі речі. Він дозволяє собі називати бандитами українських героїв, які віддали своє життя за незалежність нашої країни. Він дозволяє собі повчати, хто у нас має бути героєм і під яким кутом ми маємо оцінювати нашу історію. Веслав Мазур відверто натякає, що, на його думку, українців треба вчити «правильній історії». Ми вже проходили таке. Нам не треба нового старшого брата, який буде повчати нас. У мене складається враження, що Веслав Мазур їде працювати не консулом Польщі у Луцьку, а маршалком Речі Посполитої на східні креси. Те, що Веслава Мазура рекомендують призначити генконсулом у Луцьку, є наслідком кількох обставин. Це абсолютно пасивна реакція Верховної Ради України на заяви Польського Сейму про геноцид і беззубість та недалекоглядність окремих депутатів Луцької міської ради, які так і не спромоглися дати відповідь на національне приниження українців. І так буде тривати надалі, поки ми не навчимося відстоювати свої інтереси. Я впевнений, що дипломат має шукати точки дотику і поважати країну, в якій він працює. Веслав Мвзур – не та особа, яка здатна це робити», - зазначив голова постійної комісії, депутат від ВО «Свобода» Микола Федік.

У підсумку депутати підтримали проект звернення до МЗС України, в якому пропонується:

1. Вжити всіх необхідних дій пов’язаних із засудженням зазначених вище висловлювань Генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура;

2. Розглянути можливість оголошення Генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура «personanongrata»;

3. У випадку надходження подання від Міністерства закордонних справ Республіки Польща щодо призначення Вєслава Мазура Генеральним консулом Республіки Польща у Луцьку, відмовити в отриманні екзекватури.

ІА "Вголос": НОВИНИ