Комісія вважає, що матеріал львівського інтернет-видання порушує журналістську етику.

Йдеться про новину, що була написана на основі пресрелізу Держприкордонслужби.

У матеріалі під назвою  «15 клієнтам закарпатських готелів вручили повістки у військкомат»  від 17 березня цього року (текст вже очевидно відкориговано - ред.) фігурантів новини - переселенців названо «ухильниками» від мобілізації. Це при тому, що Державна прикордонна служба у пресрелізі називала чоловіків «ймовірними ухильниками».

На таке звинувачення ще й за територіальною ознакою поскаржився Комісії з журналістської етики Олег Дьяченко, пише видання Детектор медіа.

Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження виданню Zaxid.net та авторці новини про «ймовірних ухильників» Анні Семенюк.

Скаржник Олег Дьяченко вважає, що новина «розколює суспільство» та містить порушення п. 4, 10 та 15 Кодексу етики українського журналіста.

У львівському медіа, як зазначено у Детектор медіа, підкреслили, що не називали ухильниками усіх переселенців, а йшлося про конкретних 15 осіб. І хоча їхні прізвища не згадували, але називати людей злочинцями без відповідного рішення суду журналіст не може. Причетність 15-ох чоловіків, яких затримали у готелях поблизу кордону зі Словаччиною та Угорщиною, до порушення законодавства у частині ухилення від мобілізації (відповідно і називати їх «ухильниками») може встановити лише суд, а не журналіст.

Комісія з журналістської етики наголосила, що у новині львівського інтернет-видання не вказані конкретні особи. Водночас «авторка довільно повелася з формулюваннями пресрелізу, перетворивши припущення на звинувачення».

Такі формулювання містять ознаки порушення п. 9 Кодексу етики українського журналіста: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення».

Недоречним у новині Комісія з журналістської етики вважає також зазначення місця проживання чоловіків, які не стали на військовий облік. Адже ймовірне порушення закону про мобілізацію не пов’язано з конкретним місцем чи регіоном. Вказівка на походження осіб, яким вручили повістки до військкомату, є ретрансляцією негативних суспільних стереотипів. Таке згадування формує у читача хибне враження, нібито порушниками закону є виключно або переважно мешканці певних регіонів, і сприяє упередженому ставленню до цієї групи людей.

Комісія з журналістської етики закликала журналістів уникати дискримінації та мови ворожнечі.

«Вголос» писав про депортацію прихильників «руZZкого міра».

Трьох громадян рф депортували з України.

ІА "Вголос": НОВИНИ