У четвер, 13 січня, о 17:30 за київським часом запланований запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX - ракета буде носієм для українського оптичного супутника Січ-2-30.

Початок трансляції запуску запланований на 17:15 за київським часом, запуск транслюватимуть на YouTube-каналі SpaceX.

Запуск має відбутись з бази Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді.

Передбачається, що відділення супутника від ракети та вихід на орбіту має відбутися о 18:50 за Києвом.

Як розповідав глава Держкосмосу Володимир Тафтай в інтерв'ю ЕП, термін експлуатації супутника — три роки.

Супутник Січ-2-30 призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні.

Крім цього, супутник використають для моніторингу іоносфери.

У Держкосмосі раніше розповідали, що цей супутник — модифікація Січ-2, запущеного у 2011-му. Його загальна маса — близько 210 кг, із них — 40 кг корисного навантаження.

При цьому, роздільна здатність — приблизно 6,1 м при ширині смуги знімання приблизно 36,5 км. Накопичувач для даних - 10 Гб.

У Держкосмосі повідомляли раніше, що розробку супутника Січ-2-30 розпочали 2017 року у «Конструкторському Бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля».

У бюро його конструювали, тестували та підготували до запуску.

Головний конструктор і начальник проєктно-конструкторського бюро космічних апаратів «Конструкторського бюро»Південне" Костянтин Білоусов сказав у коментарі BBC News Україна, що хоча Січ-2-30 є прямим наступником Січ-2, між ними є відмінності.

«Це прямий спадкоємець, модернізована версія Січ-2. Але неякісні компоненти замінили на якісні, доробили програмне забезпечення. Ми вважаємо, що в Січ-2-30 буде триваліший термін існування. Він буде запущений іншою ракетою на нижчу орбіту (ракетою SpaceX на орбіту на висоті 525 км), це додасть якості зображенню», - пояснив конструктор.

Серед завдань супутника йдеться про моніторинг використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, допомогу в ліквідації наслідків стихійних лих та цифровізації економіки, додає BBC News Україна.

Перші зображення Січ-2-30 має надіслати через кілька годин після запуску.

Нагадаємо, у вівторок, 18 січня, повз Землю пролетить гігантський астероїд (7482) 1994 PC1. Його довжина орієнтовно 1 100 метрів.

ІА "Вголос": НОВИНИ