Серед них – програма-шкідник, яка шифрує дані користувачів і вимагає викуп за «звільнення» файлів, повідомляє ВВС.

Інший вірус – шпигунська програма, яка стежить за тим, що роблять користувачі, і збирає цінну інформацію.

За словами експертів, ці програми становлять загрозу, тому що їх творці дозволяють будь-кому використовувати їх безкоштовно.

Обидві програми були виявлені за допомогою фірм із мережевої безпеки Fortinet та AlienVault. У «тіньовій мережі» Tor вони знайшли портали, які працюють як вітрини магазинів для обох програм.

У своєму блозі Fortinet пояснює, що творці вірусів - професійні інженери-програмісти з «великим досвідом» створення робочого коду.

Охочим використати одну з програм рекомендують увійти в контакт і надати детальну інформацію про те, як вони хочуть встановити шкідливі програми.

Творці шкідливого ПО заявляли, що гроші, заплачені жертвою на вимогу вірусів, розподілятимуться між ними самими і їхніми клієнтами.

Дослідники Fortinet зв'язалися з творцями вірусів, вдавши зацікавлених у використанні продукту, і невдовзі їм відправили зразок шкідливої програми.

Аналіз показав, що там використовується набагато менш складне шифрування, ніж у тих варіантах вірусів, які вражають комп'ютери на Windows.

Втім, додають експерти, файли, зашифровані вірусом, будуть повністю втрачені, тому що погано дешифруються ключі, необхідні для відновлення даних.

«Навіть якщо ці програми не такі «розумні», як більшість вірусів-вимагачів, що вражають Windows, вони в змозі зашифрувати файли жертви або забрати у неї доступ до важливих файлів, завдавши реальної шкоди», - пишуть дослідники.

Безкоштовна шпигунська програма Macspy, яку пропонують через той самий сайт, може відстежувати, які клавіші натискаються, робити скріншоти й підключатися до мікрофона комп'ютера.

У своєму аналізі дослідник AlienVault Пітер Еван пише, що код цієї шпигунської програми намагається ухилитися від багатьох стандартних методів, які застосовують антивірусні програми, і зупинити ці програми.

За словами пана Евана, користувачам Mac слід бути пильнішими:

«Оскільки частка OS X на ринку зростає, можна очікувати, що автори шкідливих програм витрачатимуть більше часу на розробку шкідливих програм для цієї платформи».

За статистикою, зібраною компанією з розробки систем захисту McAfee, зараз існує близько 450 тисяч шкідливих програм, спрямованих проти комп'ютерів Mac. Це невелика кількість порівняно з 23 мільйонами вірусів, спрямованих проти користувачів Windows.

Аамір Лейкхані з Fortinet каже, що користувачі Mac мають стежити, аби їхні комп'ютери завжди мали оновлене програмне забезпечення, й остерігалися повідомлень, які вони отримують електронною поштою.

«Шкідливих програм, спрямованих проти Mac, безумовно, стає дедалі більше, - розповідає він ресурсу EWeek. - Хоча частка Mac на ринку досі мала, хакери знають, що там є цінні дані».

Як відомо, американські компанії Google, Apple, Microsoft, Amazon і Facebook увійшли в п'ятірку найдорожчих брендів у світі за результатами щорічної доповіді британських компаній WPP і Kantar Millward Brown з назвою The BrandZ Global Top 100.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ