Так, перероблене м'ясо часто містить консервант нітрит, який негативно впливає на роботу дихальних шляхів.
Чотири порції переробленого м'яса на тиждень, здатні посилити симптоми астми: важке дихання, здавленість у грудях та задуха.
За словами вчених, одна порція – два шматки шинки чи салямі або одна сосиска. Отже, протягом тижня можна з'їсти не більше чотирьох сосисок або вісім шматків салямі.
Водночас на думку інших науковців, такий вплив остаточно не доведений і потрібні більш детальні дослідження.
Загалом, фахівці переконані, що харчування має бути здоровим в цілому. Обмеження у вживанні якогось одного продукту бажаного ефекту не дасть.
Вчені протягом десяти років (2003 - 2013 рр.) спостерігали за життям 1 тисячі людей, половина з яких страждали від астми.
З'ясувалося, що учасники, які їли більше визначеної вченими норми ковбаси, до кінця періоду дослідження страждали від більшої кількості ускладнень астми.
Зазначимо, Всесвітня організація охорони здоров'я зарахувала перероблене червоне м'ясо до канцерогенів. За даними ВООЗ, якщо вживати 50 грамів сосисок, ковбаси чи бекону на день, ризик виникнення раку товстої кишки зростає на 18%.
ІА "Вголос": НОВИНИ