Як зазначають історики, все почалось, коли 5 березня  1946 року британський політик Вінстон Черчилль у американському місті Фултон, у Вестмінстерському коледжі, виступив з промовою, в якій йшлося про зміну фашистського ворога комуністичним.

Назва промови Sinews of Peace означає рушійні сили миру, які є необхідні для ведення війни.  У своїй промові Черчилль описує рушійні сили миру,  розповідає про систему захисту світу від двох головних загроз — війни та тиранії.

Черчилль також сформулював загальну програму боротьби проти СРСР, заявивши: «На Європу опустилася залізна завіса». У Фултоні вперше прозвучали слова «холодна війна».

Він відкрито назвав Радянський Союз причиною «міжнародних труднощів»: «Тінь впала на сцену, ще недавно освітлену перемогою Альянсу. Ніхто не знає, що Радянська Росія і її міжнародна комуністична організація мають намір робити в найближчому майбутньому і чи є якісь межі їхньої експансії».

Небезпека комунізму, вважав Черчилль, росте скрізь, «за винятком Британської співдружності і Сполучених Штатів, де комунізм ще в дитинстві». Він сказав, що «у великому числі країн, далеких від кордонів Росії, у всьому світі створені комуністичні «п'яті колони», які працюють в повній єдності і абсолютному послуху у виконанні директив, одержуваних з комуністичного центру». 

ІА "Вголос": НОВИНИ