Якщо виконати те, що зазначено у «формулі Штайнмаєра», то ми надамо широку автономію Донбасу, а це по-суті федералізація країни або й конфедерація виходить

Про це «Вголосу» розповів політтехнолог Ярослав Макітра.

«Бо в них тоді буде і своя прокуратура, і своя поліція, і право на гуманітарну політику, і навіть на зовнішні економічні відносини, - уточнив він. - Та й уявити просто: якщо Донбасу нададуть особливий статус, відбудуться вибори, ці всі утворення легалізують, їхнім представникам тиснутимуть руку у Берліні, Парижі? Бо Європі головне, аби до них загроза поближче не просунулася. І після того що, Росія добровільно віддасть контроль над кордоном? Це ж абсурд».

Тому, за словами Макітри, тут загроза полягає навіть не втому, що на Донбасі виберуть якихось депутатів і вони пройдуть у Верховну Раду. «Бо вони просто можуть до Києва не доїхати (ми вже бачили, що відбулося в Маріуполі), та й навіть, якщо так, сильно вони на щось вплинути можуть? Але тут питання в іншому: ці території легітимізують і таким чином утвориться конфедерація і що буде далі, невідомо. Тим більше, у зруйнований Донбас треба буде вкладати кошти», - резюмував експерт.

Більше читайте тут: «План Штайнмаєра» – це той самий «план Порошенка».

ІА "Вголос": НОВИНИ