Вселенський патріархат не відкличе Томос про автокефалію православної церкви, навіть при внесенні змін до статуту Помісної церкви.

Про це заявив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, повідомляє «Главком».

«Не треба робити з цього паніки. Проти Томосу, проти Константинополя ніхто в статут нічого вносити не буде. Томос залишиться, статут залишиться. Буде доповнюватися відповідно до вимог часу і законів України», - наголосив архієрей.

Митрополит Михаїл також пояснив, чому на останній службі не поцілував руку митрополиту Епіфанію, як це зробили усі інші архієреї.

«Що таке цілувати чи не цілувати руку? Є традиція, Статут, згідно з яким я повинен цілувати тільки хрест. Що архієреї ще хочуть цілувати предстоятелю – це їхнє право. Коли ми під час богослужіння кажемо «Христос посеред нас», то цілуємо один одному руку. От тоді я цілував руку предстоятелю церкви, а він цілував мою. Це все (в сюжеті на ТБ) висмоктане з пальця. Хтось так вітається, хтось інакше, у щоку цілує, хтось двічі цілується. Хто як хоче, так і цілується. Не можна обвинувачувати іншу людину в тому, що вона не так поцілувала, як ти поцілував», - наголосив архієрей.

Додамо, що у ПЦУ пояснили, чому зменшилась кількість переходів церков від Московського патріархату.

ІА "Вголос": НОВИНИ