Про це заявив директор ЛМКП «Львівелектротранс» Михайло Сидорович сьогодні на брифінгу, передає кореспондент «Вголосу».

«Із завтрашнього дня контролювати безбілетний проїзд будуть наші працівники на добровільних засадах у вільний від роботи час. Бо всі чудово розуміють, що це наші гроші, яких ми не доотримуємо. За нашими підрахунками – це приблизно 30 млн грн у рік. 30 млн грн – це лише оплата штрафів», – заявив Михайло Сидорович. За його словами, максимальну кількість штрафів, яку приносили контролери в місяць, – у межах 4 тис. грн, та здебільшого 800-1000 тис. грн. А зарплата в них була приблизно 2 тис. грн.

Він запевнив, що всі працівники «Львівелектротрансу» мають посвідчення контролера і право здійснювати цю функцію. «У нас є юридичний колапс, бо безбілетного пасажира закон більше захищає, ніж орган контролю. В ідеалі мало би бути так: людина заходить у громадський транспорт, а поруч пасажир, який уже оплатив, має спитати: а ви оплатили проїзд? І те, що в нас, буває, передають свої квитки, то кому вони роблять добро? Далі будуть їздити у знищеному транспорті?» – риторично запитує Сидорович.

За його словами, штраф за безбілетний проїзд визначено адміністративним кодексом – 20-разовий розмір вартості квитка. Однак Сидорович переконаний, що цю суму потрібно збільшувати. Сьогодні було звільнено 30 контролерів, а загалом у «Львівелектротрансі» понад 1200 працівників. «У місті Брно на 850 одиниць транспорту залучено 30 контролерів, а в нас на 120 одиниць транспорту таку ж кількість», – додав він.

Сидорович запевнив,  що в п’ятницю відбувся круглий стіл із громадськими організаціями, муніципальною дружиною та поліцією, де обговорили можливість проведення ними контролю в електротранспорті. «Громадські організації виявили бажання долучитися до цих функцій, зокрема ГО «За якісний транспорт», ГО «Електротранспорт» і багато інших», – каже чиновник. Працівники підприємства також мають таке бажання. До слова, заплановано, що ходитимуть вони по троє: двоє працівників підприємства, які мають посвідчення, й один активіст.

«Також у мене є пропозиція: якщо затримуємо зайця, пропонуватимемо йому два варіанти: заплатити штраф, або придбати місячний проїзний квиток», – додав Сидорович.

Як повідомляли, у межах реорганізації ЛМКП «Львівелектротранс» буде ліквідовано службу контролю і звільнено 30 людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ