В анексованому Криму забили на сполох через пограбування Ханського палацу в Бахчисараї, яке проводиться під прикриттям «реставрації» комплексу.

Про це розповів активіст Едем Дудаков, передають «Крым.Реалии».

Своєю реакцією він поділився у зв'язку зі жахливими кадрами, які з'явилися в соціальних мережах. Він повідомив, що на території палацу ведуться розкопки – на кладовищі ханів, зі східного боку Ханської мечеті і біля конюшенного корпусу.

«На відео добре видно, що копач орудує лопатою так, як ніби на городі картоплю копає», – розповів Дудаков.

За словами активіста, некомпетентні копачі своїми лопатами можуть пошкодити артефакти або просто їх не помітити і відправити разом із грунтом у відвал, який потім вивезуть на звалище.

Відома це одна проблема – в Ханському палаці не ведеться облік виявлених цінностей.

«Всі знайдені в результаті розкопок предмети повинні фіксуватися на відео, а в ситуації з розкопками на території кладовища, вони повинні проводиться в присутності імама, після того, як дозвіл дасть муфтіят», – пояснив активіст.

Як зазначила колишній керівник історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, єдиний вихід – піти в суд.

«Подача позову від фізичної особи буде відхилена за обставинами відсутності порушення прав даної фізичної особи. Ці матеріали повинні бути передані і долучені до матеріалів великого позову України до Росії, а також передані моніторам ЮНЕСКО», – пояснила вона.

Нагадаємо, що теорист Гіркін продає свою медаль за анексію Криму, бо не має грошей.

ІА "Вголос": НОВИНИ