На викликане спалахом коронавірусу скорочення обсягів споживання нафти країни-члени ОПЕК відповіли найбільшим з 2008 року обмеженням обсягів нафтовидобутку.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) домовилася про рекордне скорочення щоденних обсягів нафтовидобутку. Згідно з погодженим у четвер, 5 березня, рішенням, щодобові обсяги видобутку «чорного золота» членами картелю мають скоротитися ще на 1,5 мільйона барелів, передає DW з посиланням на агенцію Reuters.

Утім, ці домовленості набудуть чинності лише в другому кварталі поточного року й за умови приєднання до них Росії. Якщо Москва приєднається до озвучених планів, то погоджене скорочення видобутку обсягів нафти триватиме до кінця поточного року.

Саудівська Аравія, а також інші провідні гравці в ОПЕК намагатимуться переконати російське керівництво піти на цей крок. Досі Росія погоджувалася скоротити щодобові обсяги видобутку нафти, але на погодженому в грудні 2019 року рівні. Коментарів щодо нових планів скорочення нафтовидобутку в Москві станом на вечір четверга не було.

6 березня у Відні має відбутися зустріч учасників угоди ОПЕК+, до якої, крім членів картелю, належать також Росія та низка інших держав-експортерів нафти. Саме на ній і обговорюватимуться нові плани ОПЕК щодо скорочення нафтовидобутку та нового розподілу квот.

Водночас міністр енергетики Об'єднаних Арабських Еміратів Сухейл аль-Мазруї одразу застеріг, що країни-члени ОПЕК не готові самотужки нести тягар, пов'язаний з таким рекордним скороченням обсягів видобутку нафти.

Нагадаємо, згідно з ухваленим 6 грудня 2019 року рішенням 24 країн, що входять до угоди ОПЕК+, з початку 2020 року квоти щоденного видобутку було скорочено на 0,5 мільйона барелів.

Через спалах коронавірусу в світі різко скоротилося споживання нафти, що одразу позначилося на ціні "чорного золота", котра нині перебуває поблизу позначки 50 доларів США за барель.

ІА "Вголос": НОВИНИ