Під час епідемії коронавірусу у Львові необхідно відокремити збір використаних засобів захисту — медичних масок, латексних рукавиць, бахіл, халатів тощо. Адже вони протягом тривалого часу можуть бути джерелом інфікування.

Про це у своєму «Фейсбуці» написав депутат Львівської обласної ради, заступник голови Верховної Ради України (2012-2014 рр.) Руслан Кошулинський.

"Кожного дня Львів продукує 600 тонн сміття. У час епідемії коронавірусу — 600 тонн ПОТЕНЦІЙНО ЗАРАЖЕНОГО СМІТТЯ. Разом з іншими відходами до контейнерів потрапляють використані медичні маски, латексні рукавиці, бахіли, халати тощо. За підрахунками вчених, коронавірус на них може жити до семи днів. Отже ПРОТЯГОМ СЕМИ ДНІВ вони можуть бути ДЖЕРЕЛОМ ІНФІКУВАННЯ (для комунальників, які зі сміттям працюють, і для тварин, які можуть контактувати з ним на полігонах, а тоді знову розносити вірус людям). Це — проблема. І потребує вона негайного вирішення!" - написав Кошулинський.

Відтак депутат висунув низку пропозицій місцевій владі:

⁃ поінформувати населення, як слід поводитися із використаними засобами захисту (обробляти антисептиками, пакувати окремо і маркувати); ⁃ встановити спеціальні сміттєві контейнери для їхнього збору; ⁃ організувати вивезення цих відходів окремими машинами; ⁃ мінімізувати контакт працівників комунальних служб із цими відходами та забезпечити їм надійний захист під час прибирання вулиць; ⁃ забезпечити належну утилізацію цього виду відходів (у США, наприклад, їх спалюють або стерилізують парою перед захороненням).

«Розумію, що для вас особисто ремонти фонтанів, преміювання чиновників й умеблювання їхніх кабінетів — пріоритетні статті витрат. Але можна відкласти все це і до завтра. Сьогодні на часі — життя та здоров‘я львів‘ян», - додав Руслан Кошулинський.

ІА "Вголос": НОВИНИ